9-levenslessen-van-jane-goodall-nu-ze-90-jaar-wordt-292538
©Getty Images

Dr. Jane Goodall was net tien jaar oud toen ze Tarzan of the Apes las. Op dat moment besloot ze dat ze “naar Afrika wilde gaan, met wilde dieren wilde leven en boeken over ze wilde schrijven”. Die droom kwam uit toen ze paleontoloog dr. Louis Leakey ontmoette tijdens een reis naar Kenia, die haar in 1960 op 26-jarige leeftijd inhuurde om de chimpansees in Gombe, Tanzania te bestuderen.

Jane Goodall 90 jaar

Nadat ze ontdekte dat de dieren bedreigd werden door de vernietiging van hun leefgebied en illegale handel, richtte Goodall in 1977 het Jane Goodall Institute op, een natuurbeschermingsorganisatie die nu 25 vestigingen over de hele wereld heeft. “We maken niet alleen deel uit van de natuur, we zijn er ook afhankelijk van”, vertelt ze aan Vogue vanuit haar ouderlijk huis in Bournemouth, waar ze vandaag de dag nog steeds woont. “En als de ene na de andere soort door ons uit dat ecosysteem verdwijnt, verzwakt het ecosysteem en zal het uiteindelijk instorten. Dat gebeurt overal ter wereld – het is eng.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Goodall is dan misschien 90 jaar geworden, de primatoloog weet nog lang niet van ophouden. Zo blijft ze “driehonderd dagen per jaar” over de wereld reizen om haar boodschap te verspreiden. Het is vooral het Roots & Shoots-programma van haar organisatie, een initiatief om jonge mensen over de hele wereld te inspireren, dat haar op de been houdt. “[Het] geeft jonge mensen energie en maakt hen betrokken. En ze maken echt een verschil”, zegt ze. “Het is mijn grootste hoop voor de toekomst. En dus ga ik door zolang ik leef en probeer ik op steeds meer plaatsen wortels te laten groeien.”

9 levenslessen

Hieronder lees je negen levenslessen die Goodall heeft geleerd van haar negen decennia op aarde.

Werk hard

“Mijn moeder zei dat als je iets wil doen, je hard moet werken. Maak gebruik van elke kans, en als je niet opgeeft, vind je hopelijk een manier. Die boodschap heb ik over de hele wereld meegenomen.”

Vind een gemeenschappelijke basis

“Als je met iemand praat die het niet met je eens is – ik denk aan mensen zoals klimaatontkenners – ga dan niet met ze in discussie. Je moet proberen te begrijpen wie ze zijn; probeer iets te vinden wat jullie delen. Misschien houden jullie allebei van honden, of van boeken. Zoek dan een verhaal, want je moet het hart bereiken; het heeft geen zin om ruzie te maken met het hoofd, want dat luistert niet.”

Heb empathie

“Toen ik naar de universiteit van Cambridge ging, vertelden ze me dat je geen goede wetenschapper kunt zijn en tegelijkertijd empathie kunt hebben voor je onderwerpen. Gelukkig had ik een geweldige leraar die me leerde dat die wetenschappers het helemaal mis hebben.”

Wees supportive als ouder

“Steun de dromen van je kind, ook al is het misschien vrij duidelijk dat het kind die droom niet zal blijven koesteren. Dat zal ze een goed gevoel geven. En je goed voelen als je jong bent is echt heel belangrijk.”

Wees niet bang om van gedachten te veranderen

“Misschien ben je halverwege je universitaire carrière en verander je van gedachten [over wat je wilt gaan doen]. Dat kan geen kwaad. Ga in hemelsnaam niet iets doen waarvan je denkt dat het de foute keuze is.”

Jane goodall in gombe tanzania als jonge researcher
©Judy Goodall

Iedereen kan impact maken

“Ik zou willen dat iedereen begrijpt dat je, elke dag die je op deze planeet leeft, een bepaalde impact kan maken. En dat je kan kiezen wát voor impact je maakt, als je nadenkt over wat je koopt, wat je draagt, en de manier waarop je omgaat met mensen en dieren.”

Wees trouw aan jezelf

“Ik zie mezelf nooit als een groot leider. Het gaat er niet om dat ik wil leiden, het gaat erom dat mensen willen volgen. Ik denk dat het gaat om eerlijk zijn: als mensen zien dat je elk woord wat je zegt meent, kun je mensen op andere gedachten brengen.”

Alles gebeurt met een reden

“Ik denk niet dat toevalligheden gebeuren in dit leven. Ik denk dat dingen gebeuren met een reden. We hebben de keuze om te luisteren of niet.”

Als je je hulpeloos voelt, doe dan iets

“Voor mij gaat het om actie ondernemen; iets doen. Als ik reis, ontmoet ik zoveel andere geweldige mensen die doen, doen, doen. Daar krijg ik energie van.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr. Jane Goodall (@janegoodallinst)

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.