Dr. Jane Goodall was net tien jaar oud toen ze Tarzan of the Apes las. Op dat moment besloot ze dat ze “naar Afrika wilde gaan, met wilde dieren wilde leven en boeken over ze wilde schrijven”. Die droom kwam uit toen ze paleontoloog dr. Louis Leakey ontmoette tijdens een reis naar Kenia, die haar in 1960 op 26-jarige leeftijd inhuurde om de chimpansees in Gombe, Tanzania te bestuderen.
Jane Goodall 90 jaar
Nadat ze ontdekte dat de dieren bedreigd werden door de vernietiging van hun leefgebied en illegale handel, richtte Goodall in 1977 het Jane Goodall Institute op, een natuurbeschermingsorganisatie die nu 25 vestigingen over de hele wereld heeft. “We maken niet alleen deel uit van de natuur, we zijn er ook afhankelijk van”, vertelt ze aan Vogue vanuit haar ouderlijk huis in Bournemouth, waar ze vandaag de dag nog steeds woont. “En als de ene na de andere soort door ons uit dat ecosysteem verdwijnt, verzwakt het ecosysteem en zal het uiteindelijk instorten. Dat gebeurt overal ter wereld – het is eng.”
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Goodall is dan misschien 90 jaar geworden, de primatoloog weet nog lang niet van ophouden. Zo blijft ze “driehonderd dagen per jaar” over de wereld reizen om haar boodschap te verspreiden. Het is vooral het Roots & Shoots-programma van haar organisatie, een initiatief om jonge mensen over de hele wereld te inspireren, dat haar op de been houdt. “[Het] geeft jonge mensen energie en maakt hen betrokken. En ze maken echt een verschil”, zegt ze. “Het is mijn grootste hoop voor de toekomst. En dus ga ik door zolang ik leef en probeer ik op steeds meer plaatsen wortels te laten groeien.”