Jaarlijks staat een dag in november – dit jaar 15 november – in het teken van Equal Pay Day, de dag waarop (extra) aandacht gevraagd wordt voor de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Vanaf deze dag werken vrouwen symbolisch voor niets gedurende de rest van het jaar. Shocking? Jazeker. Maar helaas nog altijd de realiteit, zelfs in een land als Nederland waarin we gelijkheid beschouwen als een van onze belangrijkste waarden. Hoe is het mogelijk dat het anno 2024 nog niet gelukt is om de loonkloof in Nederland te dichten? En wat kun je doen om jouw eigen situatie te verbeteren? We vroegen het aan Puck Landewé, financieel expert en oprichter van Elfin, het financiële platform voor en door vrouwen.
Equal Pay Day
Het is 2024, en nog steeds trekken vrouwen financieel aan het kortste eind. “Vrouwen hebben 25 procent meer kans om in armoede te belanden dan mannen. Ook hebben vrouwen gemiddeld 40 procent minder pensioen terwijl we jaren langer leven en dus langer geld nodig hebben”, zegt Landewé, die vervolgens vertelt dat de loonkloof in Nederland diep zit. “Er wordt anders gekeken naar mannen dan naar vrouwen. In beroepen waar veel vrouwen werken liggen de lonen lager, en er is nog steeds een scheve verdeling van zorgtaken binnen gezinnen. Er zijn stappen gezet, maar we zijn er nog lang niet.”
Op Equal Pay Day is er extra aandacht voor gelijke beloning. Enorm belangrijk, niet alleen voor het individu, de vrouw, maar ook voor de maatschappij. “Los van dat armoede de maatschappij veel geld kost, zorgt te weinig geld voor enorm veel stress. Het gaat dus verder dan de loonstrook – het gaat over gezondheid en over wat voor een wereld we willen creëren”, aldus Landewé.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Dat het uiterst pijnlijk is dat deze dag nog nodig is, staat buiten kijf. Maar zoals dat altijd gaat met verandering, is het doorbreken van oude, hardnekkige patronen een langzaam proces. “Mannen krijgen, zelfs in dezelfde beroepen en met dezelfde ervaring, meer salaris dan vrouwen. Vaak wordt dit verweten aan de onderhandelskills van vrouwen. Het is zo dat mannen vaker en assertiever onderhandelen, maar het is van de zotte dat bedrijven niet waarborgen dat eerlijke beloning op basis van resultaat wordt gegeven, maar dat dit afhangt van hoe assertief en extravert iemand is. De loonkloof is een systematisch probleem waar we voor moeten blijven opstaan en ons hard voor moeten maken.”
Loonkloof in Nederland dichten
Het is volgens Landewé geen wonder dat de loonkloof in Nederland nog niet gedicht is. “Uit onderzoek blijkt dat een op de drie Nederlanders vindt dat vrouwen geschikter zijn om voor de kinderen te zorgen, en die percentages zijn de afgelopen twintig jaar niet veranderd. Het zijn wel vaker mannen dan vrouwen die dat vinden. Dit soort hopeloze dinosaurusideeën helpen natuurlijk niet bij het dichten van de loonkloof.”