MM: Ik denk aan hoe gelukkig ik me voelde dat ik mijn beide kinderen kon krijgen. Ik weet hoe het voelt om een band te hebben met wat er in je lichaam groeit. Wat er met ons lichaam gebeurt is zo diep persoonlijk. Dat kan ook leiden tot stilzwijgen en stigmatisering, ook al hebben zovelen van ons te maken met persoonlijke gezondheidscrises. Ik weet hoe een miskraam voelt, en ik heb er publiekelijk over gesproken. Hoe meer we het gesprek normaliseren over de dingen die ons leven en ons lichaam beïnvloeden, hoe meer mensen gaan begrijpen hoe noodzakelijk het is om beschermende maatregelen te nemen.
Dit gaat over de fysieke veiligheid van vrouwen. Het gaat ook over economische rechtvaardigheid, individuele autonomie, en wie we zijn als samenleving. Niemand zou gedwongen moeten worden een beslissing te nemen die hij niet wil nemen, of die onveilig is. Eerlijk gezegd, of het nu gaat om een vrouw die in een ondenkbare situatie wordt gebracht, een vrouw die nog niet klaar is om een gezin te stichten, of zelfs een stel dat het verdient om hun gezin te plannen op een manier die voor hen het meest logisch is, het gaat erom dat ze een keuze hebben.
GS: Dit is zo oud als de mensheid. Ik herinner me dat ik een paar decennia geleden met vrouwen in de Kalahari-woestijn zat en dat zij mij een plant lieten zien die zij gebruikten om de vruchtbaarheid te verhogen en een die zij gebruikten als abortusmiddel. Dit is nauwelijks iets nieuws, en ook in onze inheemse Amerikaanse culturen hier werd dit begrepen.
Dit moet niet alleen op vrouwen slaan. Er is nooit een abortus zonder sperma. Wat zou je zeggen tegen mannen die reproductieve rechten steunen?
MM: Mannen moeten nu en ook daarna hun stem laten horen, want dit zijn beslissingen die gevolgen hebben voor relaties, gezinnen en gemeenschappen in het algemeen. Ze zijn misschien tegen vrouwen gericht, maar de gevolgen treffen ons allemaal. Mijn man en ik hebben het daar de afgelopen dagen vaak over gehad. Hij is ook een feminist.
GS: Ja, dat kan ik beamen, want ik heb hem ontmoet voordat ik jou ontmoette. Hij was op een grote bijeenkomst die ik bijwoonde en hij pleitte voor de rechten van mensen.
MM: En zijn reactie vorige week was net als de mijne. Ik weet dat er op dit moment bij veel vrouwen een gevoel van wanhoop heerst. Maar nogmaals, we moeten ons verenigen en niet zwelgen. We moeten het werk doen.
GS: Jij en ik wonen in staten waar reproductieve vrijheid bestaat – New York en Californië. Het is dus een kwestie van staat tot staat, en helaas heeft het Hooggerechtshof toegestaan dat het een kwestie van staat tot staat blijft.
Gloria, ik luister naar dit gesprek en vraag me af of je het stokje doorgeeft aan een andere generatie en een nieuwe stem om het werk dat je hebt gedaan voort te zetten?
GS: Ja, hoewel ik van plan ben om 100 te worden.
We hopen het!
MM: Dat zul je. Mijn hemel, Gloria, ik hoop zelfs ouder dan 100. En dat je dan nog steeds die ongelooflijke leren broek draagt.
GS: Ik moet mijn eigen leeftijd erkennen, maar ik geef het stokje niet door. Ik houd het stokje, maar begrijp dat we allemaal een stokje hebben; er is er niet maar één.
Meghan, wat is er volgens jou nodig op dit moment?
MM: Dit moment vereist eenheid – echt luisteren naar mensen, begrijpen dat de grondwet werd geschreven in een tijd waarin vrouwen tweederangsburgers waren. Dat zijn we niet. Bepaalde dingen moeten veranderen. Ik denk dat het ook gaat om het eren van de mensen die dit werk al lang voor ons hebben gedaan, zoals Gloria. Ik ben dankbaar dat ik het stokje naast haar vasthoud en dat we dit werk samen blijven doen.
GS: Ja, we zijn elkaar gekozen familie. Ik ben Meghan net zo dankbaar dat ze het heden is en de toekomst. Dat ze risico’s van kritiek neemt door op te komen voor waar ze in gelooft en wat de meerderheid nodig heeft.
MM: Ik bekijk de dingen altijd met hoop. Als je iemand bent die echt gelooft dat het beter kan, als je iemand bent die onrechtvaardigheid ziet, dan heb je een keuze. Je kunt daar blijven zitten en zelfgenoegzaam toekijken, of je kunt zeggen: wat kan ik doen om ons aan de andere kant van dit alles te krijgen? Dat is nog een reden waarom ik Gloria belde, omdat ik wist waar ik naar op zoek was. Wat moeten we doen? Hoe steunen we elkaar? Hoe krijgen we de noodzakelijke veranderingen over de streep? Wat we nodig hebben, op dit moment, is te beginnen met hoop.
GS: Ik denk dat we moeten onthouden dat hoop een vorm van planning is. [Lacht.] Als je niet hoopvol bent, heb je het opgegeven.
Dit gesprek is bewerkt en ingekort. Extra verslaggeving door Thalia Halloran.
Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.