muziek-voor-pride-month-deze-artiesten-vieren-de-lgbtqia-gemeenschap-op-hun-eigen-manier-301895
©Dotan door Josien van Oostveen

Het is juni, en dus is het Pride Month. Vooral in de Verenigde Staten, maar wereldwijd wordt stilgestaan bij Pride. Tijdens deze maand wordt de LGBTQIA+-gemeenschap in al haar vormen gevierd. Niet alleen dat: we staan ook stil bij de rechten die te verwerven zijn voor deze community. Want ja, op dat gebied is helaas nog veel te winnen. Wij verzamelden muziek en muzikanten die het hele jaar door aandacht vragen voor Pride én hebben een exclusive van de Nederlandse zanger Dotan.

Pride Month en muziek

Nog even over Pride Month. Tijdens deze maand wordt aandacht gevraagd voor de positie, emancipatie en acceptatie van leden van de LGBTQIA+-gemeenschap. De keuze voor juni heeft een historische betekenis. Eind juni 1969 vonden in New York de Stonewall-rellen plaats. Bij Stonewall Inn, een gay-bar, kwamen leden van de gemeenschap in opstand tegen politiegeweld. De rellen werden groter en kwamen uiteindelijk bekend te staan als breekpunt in de geschiedenis van homo-emancipatie.

Sinds 1999 is juni in Amerika officieel Pride Month. Deze maand wordt gevierd, maar staat ook in het teken van herdenkingen en demonstraties, omdat er, zoals gesteld, echt nog veel te winnen is op het gebied van acceptatie en emancipatie van de LGBTQIA+-gemeenschap en haar rechten. In Nederland wordt in juni onder andere de Canal Pride in Utrecht georganiseerd, evenals Roze Zaterdag, op de laatste zaterdag in juni. Dit jaar vindt de landelijke Pride-optocht plaats in Groningen, op 22 juni.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Muziek LGBTQIA+

Behalve de officiële vieringen, herdenkingen en acties, is Pride Month ook ‘gewoon’ een moment om stil te staan bij hoe het gesteld is met de rechten van de LGBTQIA+-gemeenschap. En trouwens, dat kan de rest van het jaar ook. Muziek is daarbij altijd een belangrijke creatieve uitlaatklep. Daarbij kan muziek zorgen voor empowerment. Zeker als je je door de muzikant in kwestie vertegenwoordigd of geïnspireerd voelt.

Daarom hierbij een selectie muzikanten die de LGBTQIA+-gemeenschap inspireren, ontroeren en motiveren zichzelf te zijn. Het hele jaar door.

Troye Sivan

Popicoon Troye Sivan heeft de afgelopen jaren een enorme schare fans opgebouwd met zijn muziek én constant opvallende stijl. Daar heeft hij geen Pride Month voor nodig. Al heel jong brak de Australische duizendpoot door als zanger, model, acteur en danser; al op zijn twaalfde zong hij covers en vlogde hij op YouTube. Op zijn achttiende gebruikte hij zijn online platform voor zijn outing, in een video getiteld Coming Out. Toch dapper, voor een jonge artiest. De afgelopen tien jaar werd die video ruim 9 miljoen keer bekeken (!).

Onlangs spraken wij exclusief met Sivan over zijn werk en modestijl. In  het interview vroegen we onder andere naar zijn videoclip One of your Girls, waarin de zanger transformeert naar een prachtige vrouw in een jurk. Gevraagd naar of we dit vaker zullen zien, was het duidelijke antwoord: “Ik kijk vooral of ik een item mooi vind en denk eigenlijk nooit: oh, is dit kledingstuk mannelijk of vrouwelijk? Dat maakt geen verschil voor mij. Het ligt aan het item en hoe dat me laat voelen, want voor mij is het allemaal gewoon kleding.” Amen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door troye sivan (@troyesivan)

Phoebe Bridgers

De Amerikaanse muzikant Phoebe Bridgers is een veelzijdig mens. Bridgers heeft een individuele carrière, maar is ook onderdeel van Boygenius, samen met Julien Baker en Lucy Dacus. Vogue omschreef de band, bestaande uit de drie powerhouses, als volgt. “Als ze samenkomen is het als een indie-rock equivalent van Nutella en marshmallows op je boterham met pindakaas en jam. Zo goed dat je je niet kan voorstellen waarom je dit niet eerder deed.” Klinkt lekker.

Gevraagd in het interview naar hoe ze zich als queer band voelen in een wereld die soms vijandig is naar de LGBTQIA+-gemeenschap, zei Bridgers: “(…) Als biseksuele vrouw in heterorelaties, voelt het gek hier veel over te praten. Dat gezegd hebbende, zou ik willen dat er meer zichtbare queer mensen waren toen ik opgroeide. (…) Ik schaam me er niet voor naar voren te stappen en te zeggen ‘Dit is hoe we eruit zien, hoe we ons voelen en waar we in geloven. (…) Ik zou graag tegen ons hebben opgekeken toen ik twaalf was, en dat is iets waar ik trots op kan zijn.”

Sam Smith

Sam Smiths muziek behoeft bijna geen introductie, zeker niet tijdens Pride Month. De Engelse zanger is geliefd om diens muziek met vele hits, én om een heel eigen kledingkeuze. Daar maakt hen, behalve gelukkig veel fans, niet alleen vrienden mee (pun intended). Maar dat maakt Smith gelukkig weinig uit. Toen vorig jaar het nummer I’m Not Here to Make Friends uitkwam, werd deze behoorlijk bekritiseerd. Zoals we eerder schreven, werd de ‘expliciete’ video ‘hyperseksueel’ genoemd.

Waar dat op sloeg? Kort gezegd: nergens op. De zanger had zoals altijd behoorlijk uitgesproken outfits aan in de clip, zoals een roze jurk en een goud korset, en er was een fragment met een fontein die in diens mond spoot. Maar, zoals Vogue-editor Daisy Jones ook opmerkte: “Mensen zijn niet verontwaardigd omdat de clip geseksualiseerd is, maar omdat het openlijk queer en geseksualiseerd is.” Gelukkig blijft Smith zoals altijd diens eigen ding doen en is lekker op tournee. Het wachten is nu weer op nieuwe muziek.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door SAM SMITH (@samsmith)

Ethel Cain

De Amerikaanse singer-songwriter Ethel Cain werd geboren in een religieus Protestants gezin in de Verenigde Staten. Haar vader werkte bij de kerk als diaken en Cain zong bij het kerkkoor. Al op haar twaalfde sprak de als Hayden Anhedönia geboren artiest uit homoseksueel te zijn. Op haar 16e verliet ze de kerk, op haar 20e verjaardag vertelde ze trans te zijn. Vervolgens ‘bedacht’ ze Ethel Cain als een soort mysterieus personage én nam ook de (artiesten)naam officieel aan. Haar muziek had in het begin – opvallend genoeg –  een christelijk en etherisch tintje. Op Sun Bleached Flies zingt ze bijvoorbeeld: ‘God loves you – but not enough to save you.’

De kerkelijke achtergrond kreeg ook een letterlijke verwijzing op Cains succesvolle debuutalbum uit 2022, dat Preacher’s Daughter heette. Hiervoor nam ze trouwens het heft in eigen handen, door het uit te brengen via het eigen muzieklabel Daughters of Cain. Ethel Cain maakt een soort mix van indie rock, country en gospel en schuwt emotionele teksten niet, over thema’s als de dood, geweld en trauma. Naast muzikant staat Cain model voor merken als Givenchy, Miu Miu en Marc Jacobs. Een bijzonder rolmodel voor de LGBTQIA+-community.

Miley Cyrus

Miley Cyrus identificeert zich trots als queer. En hoewel haar relaties met beroemde mannen altijd onder een vergrootglas lagen – we hoeven ze niet eens te noemen – is ze ook al jaren openhartig over aantrekkingskracht tot vrouwen. Cyrus sprak in meerdere interviews over haar panseksualiteit en werd zoenend met vrouwen vastgelegd. Maar bovenal is ze gewoon een vrouw die staat voor wie ze is. Zoals ze vorig jaar in een interview met de Britse Vogue stelde: “Er is één ding dat ik niet zou willen dat dit verhaal wordt, en dat is een klacht over het feit dat ik een vrouw ben in de branche. Ik heb dit niet nodig als een verhaal over de empowerment van vrouwen. Ik draag mijn empowerment te allen tijde.”

En over dat constante gevraag naar haar gender werd vorig jaar in de Britse Vogue geschreven: “Ze is niet zo dol op genderdefinities voor zichzelf. En paar jaar geleden noemde ze zichzelf panseksueel, maar het lijkt erop dat ze persoonlijk verder evolueerde dan de behoefte aan een label. Ze zegt: “Ik ga alleen om met homo-mannen. Dus ze komen langs, en we doen een hele les gebaseerd op Nicki Minaj, of we hebben een Britney-serie. Ik doe een Madonna ‘Vogue’-serie, waarin de hele choreografie wordt uitgevoerd met bijvoorbeeld onze kleine gewichten.” Keep on rocking, Miley. 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Miley Cyrus (@mileycyrus)

Dotan

Nederlands zanger Dotan was er in het begin van zijn carrière nog niet zo uitgesproken over, maar kwam een paar jaar geleden uit voor zijn homoseksualiteit. Sindsdien steekt hij het niet onder stoelen of banken. Deze vrijdag wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan dit verhaal: in de vorm van muziek, speciaal tijdens Pride Month. Dotan brengt dan zijn nieuwe single No Kissing on a Sunday uit, waarin hij het verhaal vertelt over het ontmoeten van de conservatieve familie van zijn Amerikaanse partner Grant.

Zoals hij op Instagram zelf schrijft: ‘Voor mij was het ook moeilijk. Het deed me denken aan mijn eigen gesprek met mijn vader toen ik uit de kast kwam. Dat drukkende gevoel van teleurstelling. De pijn die aan je huid blijft kleven, die je er niet af kan spoelen. Het is een verschrikkelijk gevoel niet geaccepteerd te worden door je ouders.’ Dat het liefdesverhaal van Dotan, zijn vriend Grant en de familie gelukkig goed afliep, zie je exclusief als eerste op het TikTok-account van Vogue Nederland op vrijdag 14 juni om 16.30 uur. Tijdens Pride Month is Dotan daarnaast ook ambassadeur op TikTok.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Dotan (@dotanmusic)