Ali B is zojuist veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar. De rechter acht de rapper schuldig aan verkrachting in 2018 tijdens een schrijverskamp en een poging tot verkrachting in 2014 naar aanleiding van de verklaring van Ellen ten Damme. Zij was samen met B. in de Marrokaanse stad Meknes voor tv-opnames voor het AvroTros-programma ‘Ali B en de Muziekkaravaan’. Omdat deze delicten plaatsvonden in een werkomgeving, herplaatsen we onderstaand verhaal uit 2022 omtrent ongewenst seksueel gedrag op de werkvloer.
In 2023 publiceerden wij een deel van het interview met Naaz, waarin zij vertelt over het seksuele misbruik dat ervoor zorgde dat ze zich jarenlang terugtrok uit de muziekindustrie. Gezien de heftigheid van dit verhaal, wilden wij graag context bieden aan dit onderwerp én tips geven aan mensen die zelf in een ongemakkelijke of onveilige situatie zitten op de werkvloer. Journalist Anne Dirks vroeg daarom uitleg en advies aan twee experts. Sara Dekker is ervaringsdeskundige en oprichter van Together We Rise. Dat is een organisatie die workshops, trainingen en (één-op-één)begeleiding geeft op het gebied van ongewenst seksueel gedrag in samenwerking met psychologen, hulpverleners, seksuologen en therapeuten die ook ervaringsdeskundigen zijn. Iva Bicanic is klinisch psycholoog, onderzoeker en directeur van het Landelijk Centrum Seksueel Geweld.
Ongewenst seksueel gedrag
Ongewenst seksueel gedrag is helaas een wijdverspreid, internationaal probleem. Kijk maar naar de wereldwijde ophef rondom #MeToo en in Nederland onder andere de aflevering van BOOS over de misstanden bij The Voice of Holland en de berichtgeving door de Volkskrant over de NOS. Ook blijkt uit onderzoek van het CBS en TNO dat maar liefst 11 procent van de vrouwelijke werknemers te maken heeft met ongewenst seksueel gedrag van klanten, patiënten, leerlingen of passagiers.
Het CNV deed een soortgelijk onderzoek waaruit bleek dat 30 procent van de werkende vrouwen wel eens te maken heeft gehad met aanranding of een andere fysieke vorm van seksuele intimidatie op de werkvloer; 61 procent heeft te maken met seksueel getinte opmerkingen, schunnige woorden, sissen of seksueel getint taalgebruik. Hoewel de cijfers dus nogal van elkaar verschillen, blijken de uitkomsten er niet om te liegen. Wat kun je doen als je hier nu middenin zit?