4-goede-redenen-waarom-je-wil-stemmen-tijdens-de-provinciale-statenverkiezingen-2023-246557
©Getty Images

Vandaag, op 15 maart, vinden de Provinciale Statenverkiezingen 2023 plaats. Klinkt misschien als een ondergeschoven, minder urgente verkiezing ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen, maar alles blijkt minder waar: je stemt namelijk indirect op de Eerste Kamer en dus op de landelijke politiek, in een tijd waarin veel polariserende thema’s spelen. Je wil dus absoluut stemmen deze verkiezingen om letterlijk jouw stem te laten horen, en wij leggen je uit waarom.

Provinciale Statenverkiezingen 2023: waarom je wil stemmen

Uit de naam blijkt al dat deze verkiezingen zich focussen op het kiezen van politieke vertegenwoordigers voor het provinciaal bestuur. Maar naast dat dit bestuur functioneert op provinciaal niveau, is het tevens de schakel tussen de nationale en gemeentelijke politiek. Welke kant het stedelijk, provinciaal en landelijk beleid opgaat, wordt dus allemaal beïnvloed met deze verkiezingen.

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

Waarom je wil stemmen? Van de klimaatcrisis en het stikstofvraagstuk tot het problematische asielbeleid en de krapte op de woningmarkt én het belang van de waterschappen; er zijn genoeg thema’s om je deze verkiezingen op te richten. Op welke partij je uiteindelijk ook stemt, het is helaas een feit dat slechts 33,2 procent van de leden van de Provinciale Staten vrouw is. Stemmen op een vrouw lager in de lijst is daarom hoognodig.

Hieronder, vier redenen waarom je wil stemmen tijdens deze Provinciale Statenverkiezingen 2023.

Omdat je indirect stemt op de Eerste Kamer en dus de landelijke politiek

Het lijkt misschien ‘slechts’ om provinciale verkiezingen te gaan, maar je stem heeft indirect invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer, wiens leden door de Statenleden op 30 mei worden verkozen. Dit heeft invloed op de stabiliteit van het huidige kabinet, doordat de gekozen leden van de Eerste Kamer het laatste woord hebben in het wetgevingsproces en dus alle wetten en regels afkomstig vanuit de Tweede Kamer kunnen goed- of afkeuren.

Op dit moment is het nog maar de vraag of het huidige kabinet een meerderheid krijgt in de Eerste Kamer, zeker nu PvdA en GroenLinks één fractie worden in de Eerste Kamer. Op deze manier beslis je dus niet alleen over de politieke toekomst van jouw provincie, maar ook over de landelijke politieke verhoudingen.

Omdat we de kans hebben een humaner woon- en asielbeleid te creëren  

Twee andere urgente landelijke onderwerpen die voor een groot deel bij de provincie liggen, zijn immigratie en wonen. Het provinciaal bestuur bepaalt waar woningen komen, voor wie en hoeveel. Maar ook asiel is een groot thema. Waar verblijven asielzoekers en op welke manier wordt dat vormgegeven? De krapte op de woningmarkt zal niemand zijn ontgaan, net zoals de problematische gebeurtenissen in Ter Apel en andere opvangcentra.

Verschillende partijen denken heel anders over de oplossingen van deze kwesties. Ook op deze vlakken zal het kabinet in de Eerste Kamer opzoek moeten naar steun van partijen voor een meerderheid die de richting van uiteindelijke wetgeving beïnvloedt. Deze verkiezingen hebben we dus indirect invloed op het creëren van een humaner asielbeleid en effectievere woonregelingen.

Omdat we in een klimaatcrisis zitten 

Het mag wel duidelijk zijn dat we in een onbetwistbare klimaatcrisis zitten die actie vereist. Het huidige kabinet heeft klimaatdoelen opgesteld, maar ligt bij lange na niet op schema om de klimaatdoelen voor 2030 te halen. Druk uit de Eerste Kamer kan invloed hebben op een proactiever klimaatbeleid.

Bovendien speelt het stikstofvraagstuk deze verkiezingen een grote rol. Zo denken alle coalitiepartijen anders over het halveren van de stikstofuitstoot in 2030. Omdat de coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer, zullen ze opzoek moeten gaan naar andere partijen om mee samen te werken. Dat heeft invloed op de richting van het uiteindelijke beleid. “Achter de schermen hoor je dat er bij coalitiepartijen serieus gedacht wordt dat het kabinet weleens zou kunnen vallen”, stelt NOS-politiekverslaggever Xander van der Wulp.

Omdat ook het waterschap meer van belang is dan je denkt

Daarnaast is er tijdens deze verkiezingen ook het waterschap dat meetelt. Het Nederlandse waterschap is een van de oudste bestuurslagen van ons land en heeft als primaire taak het waterbeheer in het land te reguleren en onderhouden. Denk hierbij vooral aan veiligheid van dijken, kwaliteit van het water en waterbeleid in het algemeen. Tijdens een periode waarin onderwerpen als klimaat en milieu een steeds belangrijkere rol innemen, zijn de waterschappen des te meer van belang.