Nederland ging gisteren, op 22 november 2023, naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. De uitslag is helder: de PVV van Geert Wilders is met 37 zetels de grootste partij geworden. Een verrassende uitkomst voor velen. Wat zegt dit over Nederland? Wat betekent het voor vrouwen en gemarginaliseerde groepen? Vogue vroeg het aan drie opiniemarkers: dit zijn hun reacties op de verkiezingsuitslag.
Reacties op de verkiezingsuitslag
Columnist Yeşim Candan, Devika Partiman van Stem op een Vrouw en schrijver en documentairemaker Dore van Duivenbode reageren op Vogue.nl op de verkiezingsuitslag. “Het wordt vanaf nu een bikkelharde strijd.”
Yeşim Candan
Yeşim Candan is activist, was vijf jaar columnist voor RTL Nieuws en schrijft essays voor FD. Daarnaast geeft ze lezingen en workshops over diversiteit, inspiratie, netwerken en talentontwikkeling. Ze is er trots op dat ze, als in Nederland geboren kind van Turkse ouders, de term ‘bicultureel’ introduceerde in de Nederlandse taal als alternatief voor ‘allochtoon’. In 2011 schreef Yesim haar eerste boek, ‘Nederland Word Wakker!’ en deze verkiezingen stond ze kort op de verkiesbare lijst van D66.
Geen verrassing
“Voor mij is deze verkiezingsuitslag geen verrassing. Ik houd me al twintig jaar bezig met het thema diversiteit en ga daarnaast om met mensen uit allerlei lagen in de samenleving, met allerlei achtergronden. Kennissen van mij hebben op Wilders gestemd, van Turkse vrienden tot moeders uit Amsterdam-Zuid en Blaricum. Ik zeg dan ook al jaren: ‘Wees erop voorbereid dat Wilders minister-president gaat worden’.”
“Naar mijn idee heeft deze uitslag te maken met een aantal dingen. Ten eerste stemt men in Europa steeds vaker extreemrechts. Kijk maar naar Italië, Hongarije en Oostenrijk. Daar zijn inmiddels ook conservatieve leiders aan de macht die anti-immigratie zijn. Immigratie was voor velen één van de belangrijkste redenen om op Wilders te stemmen, blijkt uit onderzoek. De angst voor de ander, voor asielzoekers, is volop aanwezig.”
“Maar Wilders spreekt niet alleen mensen aan die tegen immigratie zijn; de PVV is óók interessant voor mensen met lage inkomens, omdat Wilders voor hen opkomt qua zorg en economie. Volgens Gijs Rademaker, opiniepeiler voor RTL Nieuws, is bestaanszekerheid net zo goed een aanleiding geweest voor deze uitslag.”
“En dan heb je nog proteststemmers. Veel Nederlanders hebben vanuit protest op de PVV gestemd. Ze zijn de oude politiek zat en voelen zich in de maling genomen. Wilders zegt waar het op staat. Toen hij tegen Timmermans in een debat stelde: ‘U spreekt zeven talen, maar niet de taal van het volk’, had hij de kern van dat protest-sentiment te pakken.”
Is Wilders écht milder?
“Of Wilders écht milder is, zoals hij doet vermoeden? Nee. Op die manier wilde hij VVD’ers overtuigen om op hem te stemmen; dat was een strategie, en die heeft gewerkt. Maar ik geloof niet dat Wilders nu echt milder gaat zijn. We hebben te maken met een extreemrechtse leider. Ik hoor hier en daar al bange berichten van kinderen met een bi-culturele achtergrond.”
“Al moeten we niet vergeten dat er ook mensen met een bi-culturele achtergrond zijn die op PVV hebben gestemd. Hen spreekt het dan bijvoorbeeld aan dat Wilders vindt dat de LGBTQI-voorlichting op scholen te ver gaat. Kortom: Wilders heeft van alle flanken proteststemmers aangetrokken en dat verklaart de uitslag. Politiek is emotie.”
“Als er een (extreem)rechts kabinet komt, gaat dat op veel zaken effect hebben, van immigratie en klimaat tot kunst en cultuur. Ik ben heel strijdbaar. Dat waar ik in geloof, ga ik nog meer aanpakken, zo wil ik een standbeeld voor immigranten in Amsterdam, om hen te eren. De diversiteit heeft de stad, die volgend jaar 750 jaar bestaat, juist groot gemaakt. En ons hele land. Dus dat is mijn boodschap voor iedereen: als je gelooft in de kracht van diversiteit, blijf daar voor staan. Blijf elkaar vieren.”