Ik zat op de bank met een vriendin – laten we haar Daisy noemen – toen ze vertelde dat ze met een nieuwe man aan het daten was. Ze hadden drie of vier afspraakjes gehad en was enthousiast over waar het heen kon gaan. Zoals de meeste mensen in dat stadium. “Hij vroeg met hoeveel mensen ik naar bed ben geweest en zei dat hij het leuk vond dat ik vrij onervaren ben”, vertelde ze.
Ongemakkelijk
Haar woorden deden me fronsen. Deze date had mijn vriendin een metaforische gouden ring gegeven voor haar ‘kuisheid’. Ik maakte daarentegen mee dat mannen zeiden dat ze mijn seksuele geschiedenis ‘veel’ vonden. Of had partners die in de war raakten en ongemakkelijk werden toen ik vertelde over ‘wilde’ dingen die ik vroeger in bed deed, maar niet opnieuw wil proberen.
Er waren zelfs één of twee mensen die gruwden van de meer ’taboe-seks’ die ik in het verleden heb gedaan. Sommigen maakten hun gevoelens meteen duidelijk nadat ik iets deelde. Anderen knikten begripvol om maanden later tijdens een ruzie om drie uur ’s nachts te beginnen over wat ik had gezegd.
Vooroordelen
Tussen Daisy en haar date werd het niets. Evenmin als de relaties die ik had met mannen die fixeerden op mijn seksuele verleden. Iemand beoordelen op zijn seksuele geschiedenis is niet de gezondste manier om een langdurige relatie aan te gaan. Zelfs in 2023 hebben we nog steeds gesprekken over ons ‘aantal’ en hoe ‘ver’ we in bed zijn gegaan.
Als je toevallig een vrouw bent, ken je waarschijnlijk maar al te goed het gevoel beoordeeld te worden op je seksuele geschiedenis. Of het nu een vriend is die zijn neus ophaalt voor je body count of een partner die onzeker wordt omdat hij vanille is in bed, vergeleken met wat jij gewend bent.