serena-williams-heeft-belangrijkere-wedstrijden-gestreden-dan-alleen-tenniswedstrijden-224837
©ANP

Voor zover ik me kan herinneren heeft Serena Williams de status van ‘Greatest of all time‘. Ze domineert al bijna drie decennia het veld op de grootste tennistoernooien. In die tijd heeft Williams naast het winnen van 23 grandslamtoernooien voor veel meer moeten strijden.

De lange duur van haar carrière drong echt door toen ik me realiseerde dat Emma Raducanu, tegen wie Williams dit seizoen speelde, nog niet eens geboren was in 2002. Het jaar waarin Williams drie grandslamtitels op rij won. Veel Gen Z’ers, zoals Raducanu, groeiden op terwijl Williams talloze obstakels trotseerde. Van racisme tot de strijd tegen machtsuitoefeningen op vrouwenlichamen: Serena Williams heeft de titel ‘de grootste aller tijden’ aan meer verdiend dan alleen haar tennistalent.

‘Als ik een man was zou ik dit niet meemaken’

Williams vocht tegen de controle die mensen met macht hebben op het lichaam van een vrouw. In een groot interview met Vogue US stelt ze dat de vraagtekens rondom haar tenniscarrière en het uitbreiden van haar gezin er niet zouden zijn geweest als ze een man was geweest. “Geloof me, ik heb nooit willen kiezen tussen tennis en mijn gezin”, zegt ze. “Ik vind het niet eerlijk. Als ik een man was, zou ik dit niet meemaken omdat ik dan zou spelen en winnen terwijl mijn vrouw de fysieke arbeid zou verrichten om ons gezin uit te breiden. Misschien zou ik meer een Tom Brady zijn als ik die kans kreeg.”

Het feit dat ze de Australian Open 2017 won terwijl ze 8 weken zwanger was van Olympia, laat zien hoe de kracht van het vrouwenlichaam wordt ondergewaardeerd.

Mode als ‘geheim wapen’

Williams is in de loop der jaren door verschillende journalisten gepest om haar lichaamsbouw. Hoe meer negatieve opmerkingen ze kreeg, hoe meer aandacht ze leek te vestigen op haar figuur. Ze liet mode voor haar spreken, zowel binnen als buiten de hekken van het tennisveld (never forget: Williams’ controversiële zwarte catsuit tijdens de French Open van 2018).

De tennislegende is geen onbekende in het aanwakkeren van gesprekken over mode. Ze lanceerde haar eigen kledinglijn Aneres (Serena achterstevoren gespeld) in 2003, die in de loop der jaren is geëvolueerd tot haar huidige body-inclusive merk S by Serena, opgericht in 2019.

In Williams’ interview voor Vogue US waarin ze haar pensioen aankondigt staat een zin die me is bijgebleven. Ze zei: “Ik heb een carrière opgebouwd door woede en negativiteit te kanaliseren en het om te zetten in iets goeds.” Boos zijn is goed, zolang het over iets belangrijks gaat. Gebruik die emoties en zet het om in iets positiefs.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door S by Serena (@serena)

De erfenis van Serena Williams

De nalatenschap van Williams is duidelijk zichtbaar in de toename van het aantal zwarte vrouwen in het nog altijd door mannen gedomineerde tenniscircuit. Veel zwarte vrouwelijke atleten zijn in de voetsporen van Serena en haar zus Venus getreden, denk aan Naomi Osaka en Sloane Stephens.

Volgens een analyse van Sports Marketing Surveys steeg de deelname onder zwarte tennissers tussen 2019 en 2021 met 44% en deed een recordaantal zwarte vrouwen mee aan de US Open in 2020. De kracht van Serena Williams zal generaties lang merkbaar zijn.

“Haar nalatenschap is meer dan alleen de persoon Serena. Ik begon te spelen door haar”, vertelde Naomi Osaka aan HBO. “Ik weet zeker dat er zoveel andere meisjes zijn die door haar zijn gaan tennissen of sporten, ze heeft letterlijk kampioenen gebouwd.”