vogues-talent-to-watch-ik-maak-mode-van-stoffen-die-bij-mensen-thuis-in-een-hoek-liggen-206830
©Wolter Pot

In Vogue’s Talent to Watch de volgende generatie creatievelingen die mode en cultuur vormgeeft. Wat deze groep kenmerkt is dat ze jong, creatief en onconventioneel zijn. Zij bepalen de toekomst. Deze week: de 22-jarige modeontwerper Wolter Pot uit Rotterdam. Hij maakt mode uit overgebleven materialen.

©Wolter Pot

Duidelijk duurzaam

“Tijdens mijn studie ontdekte ik dat ik dingen anders wilde doen dan de gevestigde mode-industrie. Geen overbodige productie en geen nieuwe stoffen, maar oude materialen. Duurzaamheid was in de eerste jaren van mijn opleiding  geen belangrijk onderwerp. We hadden er niet echt duidelijk les in, dus ik moest zelf op onderzoek uit en onderbouwen wie ik wilde zijn als ontwerper. Al spelende ging ik werken met materialen die je normaal gesproken niet zou gebruiken voor kledingstukken.”

Deathstock

“In mijn laatste jaar dacht ik: ‘oké, ik moet me nu presenteren als designer’. Dat vond ik spannend, want ik haal mijn drijfveer uit duurzaamheid. Ik weet dat veel oudere mensen in de mode-industrie geen fan zijn van dat hele sustainability. De stoffen die ik gebruik zijn namelijk allemaal ‘dingen’ die ergens in een hoekje liggen. Denk aan handdoeken, oude kleden, badtextiel en tafellinnen. Je kunt het zo gek niet bedenken of ik gebruik het.

Het is dus niet zo dat ik naar de winkel ga en stof per meter koop. Ik gebruik overgebleven materialen die al op de wereld zijn, ofwel deathstock. Met deze materialen maak ik items die mensen willen kopen.”

©Wolter Pot

Toffe muiltjes

“Voor mijn afstudeercollectie, volledig gemaakt uit handdoeken, heb ik samengewerkt met Adult Antwerp. Een schoenenmerk uit Antwerpen. Zij maken schoenen voor iedereen: in alle maten en kleuren. Ik heb ze gewoon een berichtje gestuurd via Instagram en gevraagd of ze willen samenwerken.

Die handdoeken zijn heel belangrijk in mijn collectie. Ze zijn gemaakt van materiaal dat je tegen je naakte lichaam drukt om je af te drogen. Ik wilde een schoen ontwerpen waar die stof om het muiltje zit. En zo dat gevoel creëren van jezelf afdrogen. Een soort badslipper, maar dan fashion. Uiteindelijk heb ik toffe muiltjes gemaakt van handdoeken, reststoffen, leer en zero waste materialen.”

Capsule collectie

“Mijn ethische waarden zitten sterk verweven in alles wat ik maak. Op dit moment ben ik bezig met een capsule collectie waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Ik behoor tot de nieuwe generatie ontwerpers die het echt anders wil doen. Ik wil niet de grootste worden op commercieel vlak, maar wel de beste zijn. Op mijn eigen manier en op mijn eigen tempo.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door WWW.olter (@wolterpot)