Mooier als ik lach is de debuutroman van Florence van de Haar. Zoals de columnist en schrijver zelf zegt, staat het boek symbool voor de kracht van haar eigen herstel na een onveilige, toxische relatie. “Het gaat over vriendschap, jezelf terugvinden en persoonlijke kracht – die je dus absoluut nog hebt – na een destructieve relatie.” Exclusief op Vogue.nl lees je een voorpublicatie uit het boek, dat 24 september verschijnt.
Florence van de Haar
Florence van de Haar (1993) schreef eerder een columnreeks voor de Volkskrant, over onder andere haar ervaring met een onveilige relatie. Ze vertelt: “Toen ik mijn eigen ervaring met partnergeweld beschreef in een column voor de Volkskrant, was ik geschokt door hoeveel vrouwen hier ook mee te maken hadden gehad. De verhalen die ik terugkreeg, zowel over mentale als fysieke mishandeling, raakten me diep. Voor mij voelde het leven na die relatie ineens een stuk vrijer, maar met mijn omgeving viel bijvoorbeeld echt nog een heleboel te bespreken. De balans tussen vergeving en transformatie én de weg naar persoonlijke groei, dát wilde ik vooral overbrengen.”
Het boek gaat overigens over meer dan een toxische relatie. Volgens uitgeverij AW Bruna heeft Van de Haar “een scherp oog voor de positie van de vrouw”. “Haar reflecties op vriendschap, identiteit en haar avonturen als jongvolwassen vrouw in de hedendaagse maatschappij vormen de inspiratie voor Mooier als ik lach.” De dertigjarige schrijver geeft aan dat het boek niet compleet autobiografisch is. “Het gaat over de gevoelens en ervaringen die ik heb gehad in een onveilige relatie, maar het is niet letterlijk mijn eigen leven – het blijft een roman. Een best luchtige, zelfs! Het gaat mij om het universele proces dat veel vrouwen – en wellicht ook mannen – doormaken na een toxische relatie. Ik wilde geen verhaal vertellen over de relatie zelf of de dader centraal stellen, maar juist laten zien hoe je jezelf weer kunt vinden nadat zoiets achter de rug is.”
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Niet alleen slachtoffer
Wat ze hoopt dat lezers uit het boek halen? “Ik wil dat lezers inzien dat ze niet worden gedefinieerd door de pijn of problemen die ze hebben doorgemaakt, maar juist door hun veerkracht en vermogen om verder te gaan. Dat je niet alleen slachtoffer bent, maar dat je weer kunt opbloeien. Ik wil dat vrouwen – en iedereen die het leest – beseffen hoeveel kracht ze in zich hebben. Zelfs na een moeilijke periode is er altijd nog ruimte voor groei en het terugvinden van jezelf.”
In Mooier als ik lach heeft de bijna dertigjarige Steffie het allemaal: leuke vrienden, een baan bij een modetijdschrift en een etage in Amsterdam bij haar vriendin Vivian. Maar kennen die vrienden haar wel echt? En waar waren zij toen ze vastzat in een onveilige relatie? Op haar werk is ze eigenlijk wel toe aan wat meer diepgang Vivian en haar vriend gaan samenwonen. Dus of Steffie het liefst zo snel mogelijk iets nieuws wil zoeken. Als Steffie met een groot artikel een slag kan maken op haar werk, moet ze zich openstellen voor nieuwe mensen en gaan daten. Maar voor zij anderen weer kan toelaten, moet ze de confrontatie aangaan met datgene wat ze heel diep heeft weggestopt.
Hieronder lees je een hoofdstuk uit het boek, waarin Steffie voor het eerst weer een date heeft.