Het WK vrouwenvoetbal 2023 begint op 20 juli in Nieuw-Zeeland en Australië. Terwijl dit al over een week is, lijkt het toernooi helaas nog niet erg te leven – in zowel de maatschappij áls de media. Volgens WOMEN Inc. is er sowieso een probleem met de hoeveelheid aandacht die media besteden aan vrouwenvoetbal. Daarnaast zouden vrouwelijke voetballers ook anders in beeld worden gebracht dan hun mannelijke evenknieën. Wat is er precies aan de hand?
Vrouwenvoetbal en opbrengsten
Eerst nog even een flashback naar exact een jaar geleden. Toen schreven we namelijk al over de verdiensten in het vrouwenvoetbal. Twee weken voor het EK vrouwenvoetbal in Engeland, dat door corona was uitgesteld, kondigde de KNVB aan dat vrouwelijke voetballers vanaf 1 juli evenveel geld zouden gaan halen uit commerciële activiteiten als hun mannelijke collega’s. Dit ging dus níet over lonen, maar over commerciële vergoedingen. Oftewel: premies na het gebruiken van de naam- en portretrechten van de vrouwen en voor hun deelname aan commercials.
Er leek vorig jaar daarmee iets van gelijkwaardigheid te ontstaan op financieel gebied tussen mannelijke en vrouwelijke voetballers. (Zij het enkel symbolisch, want de lonen zijn in het voetbal tussen mannen en vrouwen nog verre van gelijkwaardig. In Nederland, althans.) Voetballer Vivianne Miedema, als lid van de spelersraad betrokken bij de onderhandelingen, had het over “een grote stap (…) naar een gelijkwaardige waardering voor zowel mannen als vrouwen die uitkomen voor Oranje”.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Mannen- versus vrouwenvoetbal
Je kunt echter discussiëren over hoe eerlijk dit is. Tegenstanders van gelijke lonen zullen het verschil in populariteit tussen mannen- en vrouwenvoetbal ter sprake brengen. En ja, naar voetballende mannen kijken over het algemeen, zeker op clubniveau, meer mensen – zowel in stadions, die bij mannen vaak voller zitten, als op televisie. Daarbij (of eigenlijk: daardoor) gaat er ook gewoon meer geld om in het mannenvoetbal. Meer kijkers betekent grotere sponsordeals, en dus hogere inkomsten en hogere lonen.
Voorstanders van gelijke lonen zullen ten eerste wijzen op algemene gelijkwaardigheid. Want waarom zouden mannelijke sporters überhaupt meer betaald moeten krijgen dan hun vrouwelijke collega’s? En dan zijn er nog de resultaten. Laten we even specifiek kijken naar de nationale mannen- en vrouwenvoetbalteams. Het vrouwenteam werd in 2017 Europees kampioen en in 2019 runner-up bij het WK. Ook bereikten ze in 2022 op het EK de knock-outfase. Dit terwijl de Nederlandse voetbalmannen zich in 2016 niet eens voor het EK kwalificeerden en in 2018 niet voor het WK (au). In 2020 werd het mannenelftal uitgeschakeld in de achtste finale, in 2022 op het WK in de kwartfinale.