Ik verbleef al een paar maanden in Buenos Aires. In die maanden zat ik bijna elke dag in een klein koffietentje om de hoek van mijn huis. Een ouderwets café waar ze kleine zoete croissantjes en sterke koffie serveerden voor weinig, bestiert door een mopperige barvrouw in een witte blouse met vlekken. Maar vandaag was het café dicht. ‘Dia de la Mujer’ stond er op een wit bordje op de deur. Ik haalde mijn schouders op en liep terug naar de kamer waar ik woonde. Mijn Argentijnse huisgenoot zat tijdelijk bij z’n vriendin omdat zijn moeder in de stad was. Ik vertelde haar in de keuken over het gesloten café.
Waarom Internationale Vrouwendag nog steeds nodig is
Zij vond het echt wonderlijk dat ik niet wist wat Dia de la Mujer was. “Vieren jullie dat niet in Nederland?!” riep zij uit. Prompt belde ze haar vriendin, cancelde alle plannen en sleepte mij mee naar een ander café, gerund door een man, voor taart en koffie. “Feliz Dia de la Mujer” zei de kroegbaas, de zoete croissants waren van het huis. De rest van de dag zag ik ze overal: groepen vrouwen die in het park zaten, op het terras of in restaurants. In Argentinië neem je als vrouw vrij (als het kan). Je gaat protesteren én het vieren met vriendinnen, moeders, tantes en zussen.
Dit is tien jaar geleden en in Nederland werd er op 8 maart niets gevierd. Als ik de jaren daarna vriendinnen een fijne Vrouwendag wenste, werd er gelachen. Dat is nu gelukkig anders, de meeste mensen zijn op de hoogte van 8 maart. Toch zijn de reacties vaak blasé: ‘Is dat nu nog nodig?’ of ‘Wanneer is het wereld-mannendag dan?’
Bijzondere, radicale geschiedenis
Volgens mij komt dat onbegrip vooral doordat mensen niet begrijpen wat Internationale Vrouwendag ís. De officiële International Women’s Day website legt uit dat ‘Internationale Vrouwendag (IWD) een wereldwijde dag is waarop de sociale, culturele en politieke prestaties van vrouwen worden gevierd. Ook markeert de dag een oproep tot actie voor het versnellen van gendergelijkheid.’
De dag heeft een bijzondere, radicale geschiedenis, beginnend bij de protesten van Amerikaanse vrouwen die in de textielindustrie werkten en op 8 maart 1907 de straten op gingen om te protesteren tegen de werkomstandigheden. Vrouwen werkten op de allerlaagste posities in de industrie. Voor een mager loon in slechte omstandigheden en hadden veel te maken met seksueel geweld. De protesten duurde bijna een jaar.
De Duitse socialist Clara Zetkin was zwaar onder de indruk van de protesten en bedacht een plan om hier een internationale beweging te maken voor suffragettes wereldwijd. Iets wat ze voor elkaar kreeg op de Internationale Conferentie voor Werkende Vrouwen in 1910. Terwijl dit idee zich door Europa verspreidde, was er in Rusland onrust om andere redenen dan vrouwenrechten. De Russische bevolking was uitgeput door oorlog en grootschalige voedseltekorten. Op 8 maart 1917 gingen duizenden protestanten de straat op in Petrograd, toen de hoofdstad, om rechten en brood te eisen. Het waren vooral vrouwen. Uiteindelijk groeide dit protest uit tot dagelijkse demonstraties. Een week later trad de Tsaar af en werd de Sovjet-Unie gevormd.