Op Wimbledon mag je donker ondergoed dragen. Dat klinkt nier per se als een gevalletje groundbreaking, maar toch is het wereldnieuws. Want eigenlijk moet er staan: op Wimbledon mag je vanaf dit jaar éindelijk donker ondergoed dragen als vrouw. Echt waar. De strenge kledingvoorschriften zouden namelijk zijn aangepast zodat menstruerende vrouwen zich prettiger voelen (op de site van Wimbledon wordt expliciet gesproken over ‘vrouwen’ die donker ondergoed mogen dragen, in plaats van over ‘personen’). Klinkt als een goede stap. Maar door dit nieuwtje vraag ik me vooral af: in wat voor wereld leven we, dat dit in 2023 pas wordt aangepast? En hoe zijn deze specifieke kledingvoorschriften van Wimbledon te plaatsen binnen de context van andere kleedregels voor topsporters?
Sport en menstruatie
Laat ik meteen maar even antwoord geven op die eerste vraag: we leven in een wereld waarin menstruatie kennelijk, ook in 2023, nog steeds een taboe is. In de sportwereld in ieder geval sowieso. Eind vorig jaar was er al een opvallend nieuwsbericht, namelijk dat Jutta Leerdam toegaf te menstrueren. Opnieuw, dat lijkt me ook niet groundbreaking, maar het feit dat ze dit vertelde nadat ze voor de camera van NOS niet lekker werd, baarde opzien én ze werd erom bejubeld.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Leerdam, die sowieso niet vaak een blad voor de mond neemt (bless her daarvoor), verklaarde: “Ik werd heel licht in mijn hoofd. Ook een beetje duizelig, daardoor kon ik bijna niet meer voor de camera staan. (…) Ik was zaterdag heel erg ongesteld en heb veel bloed verloren. Ik was er deze keer zo ziek van.” Overigens weerhield dit haar er niet van om als eerste Nederlandse vrouw ooit voor de vierde keer op rij de wereldbeker op de 1.000 meter te winnen. Dat ze ontzettend last had van haar menstruatie, zowel lichamelijk als mentaal, stopte haar niet. Al was achteraf misschien haar grootste prestatie, voor vrouwen in het algemeen dan, dat ze het taboe rondom menstruerende sporters ietwat doorbrak.
Taboe op menstruatie
Het gebeurt namelijk niet vaak dat er openlijk gesproken wordt over de invloed van de cyclus op (top)sport. Onlangs kwam wel in het nieuws dat de overheid van Wales vrouwelijke voetballers wil aanmoedigen over hun menstruatie te praten. Minister voor sociale gelijkheid Jane Hutt ging langs bij spelers van Cardiff City FC om te vragen hoe ze trainen en spelen rondom hun menstruatie. Sowieso is Wales erg vooruitstrevend op dit gebied. Zo wordt daar period poverty aangepakt door tampons en maandverband gratis beschikbaar te stellen aan mensen met lage inkomens.
Ook in Schotland en Nieuw-Zeeland zijn soortgelijke wetten van kracht. In Nederland is een motie aangenomen om dit door te voeren. Erg snel gaat die invoering echter niet. Zo blijkt maar weer: er rust nog steeds een behoorlijk taboe op menstrueren, wat toch de helft van de wereldbevolking doet. En dan gaat het alleen nog maar over ‘gewone’ vrouwen; bij topsporters wordt er amper over gesproken, terwijl dit wetenschappelijk onderzoek vorig jaar toch echt aantoonde dat menstrual dysfunctions in alle niveaus van sport écht zijn, maar de aandacht en support hiervoor ontoereikend. No shit, Sherlock.