rapper-willem-de-bruin-ik-zie-mezelf-helemaal-niet-als-kanye-ik-ben-toch-gewoon-willem-301555
©CASPER VAN DER LINDEN, VOGUE NEDERLAND, JUNI 2024

‘Niet gewoon Willem, meer de Nederlandse Kanye’, rapt Willem de Bruin (39) op zijn album Spuug van God. Grootheidswaan? Integendeel. Het is een knipoog naar de loftuitingen op zijn album Man In Nood uit 2018, dat sommige luisteraars deed denken aan het werk van de Amerikaanse rapper. De Bruin vond de vergelijking zelf nogal opmerkelijk. “Ik zie mezelf helemaal niet als Kanye”, lacht hij, precies een maand na het verschijnen van zijn nieuwe album, in het Amsterdamse Volkshotel. “Ik ben toch gewoon Willem? Waarom moet ik iemand anders zijn zodat mensen mijn muziek makkelijker kunnen duiden?” Hij neemt een slok van zijn koffie. “Ik leg het maar een beetje naast me neer.”

Vogue spreekt Willem de Bruin

De vergelijking met Kanye – die behoorlijk omstreden is, maar door velen als muzikaal genie wordt gezien – is natuurlijk wel veelzeggend voor hoe briljant fans en pers De Bruins album vonden. Man In Nood was een kwetsbare plaat over zijn depressie na het einde van The Opposites, het rapduo dat hij samen met Twan van Steenhoven vormde. De muziek staat in schril contrast met knallende Opposites-hits als Slapeloze Nachten en Dom, Lomp & Famous. Man In Nood was rustig, contemplatief.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Opvolger Spuug van God laat een energieker geluid horen. Inhoudelijk is ook dit een serieuze plaat. Deze keer zijn de discriminatie waar Willem als jongetje in het witte dorpje waar hij opgroeide tegenaan liep en het versplinterde zelfbeeld dat hij eraan overhield de belangrijkste thema’s. Zaken die uiteindelijk bijdroegen aan zijn depressie. In die zin is het album een prequel van Man In Nood. Het duurde even voor de plaat af was, en de weg daarnaartoe was niet zonder hobbels, maar ook de nieuwe muziek werd goed ontvangen. Terwijl hij nog tourt met album twee, is De Bruin alweer druk bezig met nummer drie. 

Lompe façade 

Dat hij een album volrapt over de discriminatie waar hij in zijn leven tegenaan loopt, mag je gerust als een persoonlijke doorbraak zien. “Ik had al jong door dat ik anders behandeld werd dan mensen om mij heen. Maar ik wilde er nooit een punt van maken, omdat ik geen slachtoffer wilde zijn. Ik dacht ook: als ik er iets over zeg, gaan mensen toch alleen maar roepen dat ik mijn mond moet houden.”

In plaats daarvan deed De Bruin zijn best om ervoor te zorgen dat niemand hem als slachtoffer kon wegzetten door een stoere façade om zich heen op te trekken. Die kant van hem zagen we tijdens The Opposites. “Lomp, een beetje banaal. Ik probeerde mijn onzekerheden zó hard te verbloemen. Onbewust ga je die rol steeds meer spelen. Daarin ben ik mezelf misschien een beetje kwijtgeraakt. Wie is de echte Willem, en wie is de Willem die in de spotlight staat?”

Lees het volledige interview met Willen de Bruin in het juninummer van Vogue Nederland, dat nu in de winkel ligt en hier online te bestellen is.