hoe-herken-je-een-namaakdesignertas-deze-experts-delen-hun-beste-tips-284119
©PASSIAN SMIT, VOGUE NEDERLAND, DECEMBER 2022

In tijden waarin designertassen tot in detail worden nagemaakt is een échte soms niet meer te onderscheiden van een nepperd. De horror als jij zo’n zogenoemde superfake – ja, die zijn in opkomst – blijkt te hebben en dus niet de real deal. Aangezien velen van ons nu op zoek zijn naar tweedehands luxe tassen (beter voor het milieu en veel betaalbaarder), is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Want hoe herken je een namaakdesignertas? Drie experts delen hun beste tips, of je nu online of in het echt koopt.

Een namaakdesignertas herkennen

Check allereerst het gewicht én de geur – ook niet geheel onbelangrijk – van de tas. Als je in de winkel koopt (niet online) zijn de kwaliteit van het leer en het stiksel belangrijke aanwijzingen. “Voel het gewicht van het item aan de hand van het materiaal. Sterke chemische geuren zijn een rode vlag”, adviseert Hunter Thompson, directeur van authenticatie en brand compliance bij online marktplaats The RealReal.

It’s all about the details. Juist, elk detail is belangrijk. Als je een designertas online koopt, zorg er dan voor dat de foto’s van hoge kwaliteit zijn en close-ups van het artikel bevatten. “Laten ze genoeg details zien zoals de nerf van het leer, de glans, de lettertypes?”, allemaal vragen die we volgens Thompson moeten stellen. Vergelijk al deze elementen – samen met de binnenkant van de tas – met foto’s van het echte artikel. “Vervalsingen bezuinigen vaak op de details aan de binnenkant van de tas, dus vergelijk die met een foto van de website van het merk zelf.”

Komt een tas in de originele doos met stofzak?

Volgende punt. Controleer of de tas wordt geleverd in de originele doos, stofzak en of er een certificaat van echtheid bijzit. Zorg ervoor dat je echt onderzoek doet om er zeker van te zijn dat deze echt zijn. “Er worden allemaal namaaktassen van Hermès verkocht met Hermès-authenticiteitskaarten, maar Hermès verstrekt helemaal geen certificaten”, deelt Laurie Mestchersky, hoofd handtassen bij Resee, als voorbeeld.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Ook de prijs van de tas is niet geheel onbelangrijk. We houden allemaal van een koopje, maar is de prijs te mooi om waar te zijn? Dan is dat waarschijnlijk ook zo. “Er bestaan geen ‘koopjes’ als het gaat om luxe tassen. “Als een iconisch item spotgoedkoop wordt aangeboden, is er iets mis.”

Vintage fake is makkelijker te spotten

Als het gaat om vintage tassen, zijn vervalsingen meestal gemakkelijker te herkennen, omdat de kwaliteit van vervalsingen vroeger niet zo goed was. “Vintage namaakdesignertassen vallen vaak meer op; veel tassen zijn niet goed verouderd door goedkopere materialen en constructie”, zegt Thompson.

Twijfels? Koop in dat geval bij een betrouwbare winkel of webshop die een echtheidsgarantie biedt. “Bij eBay wordt de algemene kwaliteit van materialen goed gecheckt door speciale inspecteurs. Dan moet je denken aan de afmetingen van het merklogo, de kettingen, ritsen en drukknopen. “Tekenen van verraad kunnen worden ontdekt wanneer ze dit proces ondergaan. Wij zeggen altijd: ‘Laat het aan de experts over”‘, aldus Keith Metcalfe, directeur luxe bij eBay UK.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.