Wie langs de Amstel slentert en de plukjes woonboten ziet liggen, zal niet snel vermoeden dat op een van die arken een piepklein atelier zit. Een werkplaats die letterlijk en figuurlijk een veilige haven is voor kostbare leren objecten. Het is het domein van Damien Duarte (34). De Fransman woont hier met zijn Nederlandse vriend en met cockerspaniël Lola. Zijn vooraf geselecteerde klanten, die hun luxe tassen of vintage leren jacks willen laten opknappen, ontvangt hij hier ook. “Ik wil een relatie met mensen aangaan, want ze brengen mij hun báby.”
Opknappen van tassen
Duarte is een van de weinige meesterleerbewerkers van Nederland. Sterker nog: in heel Europa moet je met een vergrootglas naar het ambacht zoeken. Het lag dan ook niet voor de hand dat Duarte zou gaan doen wat hij nu doet. Hij volgde een opleiding om in de vastgoedwereld aan de slag te kunnen, maar kwam terecht als personal shopper bij Maison Margiela in Parijs. Daar ontdekte hij zijn fascinatie voor alles wat van leer gemaakt is. “Ik zag mijn klanten met prachtige tassen, schoenen en andere leren items. En telkens was ik benieuwd hoe ze gemaakt waren en hoe het leer verzorgd of gerepareerd zou kunnen worden.”
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
In Parijs liet hij zich daarom drie jaar lang onderwijzen door de Nederlandse meesterschoenmaker Paulus Bolten. Met zijn eigen bedrijf La Malle Du Cireur (‘de koffer van de schoenpoetser’) ging Duarte vervolgens de boer op in Tours, de stad in Midden-Frankrijk waar hij opgroeide. Al snel werkte hij daar in opdracht van Dolce & Gabbana en Hermès. Tegenwoordig zit zijn clientèle vooral in Amsterdam, al reist hij voor speciale projecten nog af en toe naar Nice en Monaco.
Met mottengaten
Hoewel zijn vak uit de bronstijd (!) stamt, past het in de huidige trend van herwaardering; van vintage; van natuurlijke materialen; van kwalitatief gemaakte kleding en accessoires die met een beetje moeite nieuw leven ingeblazen kunnen worden. Steeds meer modehuizen bieden de laatste jaren reparatieservices aan voor hun eigen producten. Zo introduceerde Bottega Veneta in 2022 een levenslange garantie op een aantal van zijn designertassen. Ook Hermès, Louis Vuitton, Chanel, Celine, Givenchy, Mulberry en quiet luxury-label Brunello Cucinelli kunnen eigen producten met een smetje repareren.
De voorwaarden en kosten verschillen nogal. Bij Cucinelli is de service al sinds 1978 gratis, en repareren ze ook die ene kasjmieren trui met mottengaten die je moeder ooit kocht. Bij Chanel is de garantie slechts vijf jaar en moet voor het herstellen van ‘normale’ slijtage betaald worden.