calvin-klein-is-een-van-de-grootste-ontwerpers-en-beeldbepalers-ter-wereld-een-terugblik-op-zijn-carriere-334970
©Getty Images

Vorig jaar explodeerde het internet als vanouds; eindelijk hielden ondergoedadvertenties weer eens de gemoederen bezig. Deze keer was de hoofdrol weggelegd voor acteur Jeremy Allen White (bekend van zijn rol als chef in de serie The Bear). Misschien geen ‘hunk’ in de traditionele zin van het woord, maar wel een met ‘karakter’. En in combinatie met zijn nogal afgetrainde lijf maakte White iets los bij de mensen wat een ondergoedcampagne van Calvin Klein niet meer had gedaan sinds een 21-jarige Justin Bieber tien jaar eerder in zijn boxer briefs poseerde.

Opschudden van goede zeden

Tegelijkertijd zorgde het vrouwelijke equivalent met in de hoofdrol FKA twigs – even gorgeous, even sexy – niet voor katzwijm, maar voor verontwaardiging. In Engeland werd de advertentie zelfs verboden omdat er bij de beelden ’te veel is gefocust op haar lichamelijke kenmerken in plaats van de kleding, in die mate dat zij wordt gereduceerd tot stereotype seksueel object’. Een klassiek geval van dubbele standaard, want je kunt met droge ogen nauwelijks beweren dat de foto’s van White vooral inzoomden op zijn intellectuele kant. Vond ook een woedende FKA twigs. “Ik zie dat ‘seksuele object’, zoals ze me hebben genoemd, niet. Ik zie een mooie, sterke vrouw van kleur wier fantastische lichaam meer pijn heeft overwonnen dan je je kunt voorstellen”, reageerde ze op Instagram.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Bij Calvin Klein zal de controverse niet onwelkom zijn geweest, want eindelijk stonden ze weer eens volop in de belangstelling en nog wel vanwege hun specialiteit: het opschudden van de goede zeden. Helemaal in de traditie van Calvin Klein himself, die sinds 2003 is teruggetreden als creative director en zo ongeveer de uitvinder is van aan de ene kant controversiële, en aan de andere kant aantrekkelijke en vooral zeer doeltreffende advertenties. Hij maakte op die manier van een bescheiden begonnen merk uit New York een wereldwijde speler die, vooral de laatste decennia van de twintigste eeuw, als geen ander de tijdgeest vertegenwoordigde en de beeldcultuur bepaalde.

Zakelijk instinct

Calvin Richard Klein werd op 19 november 1942 geboren in de Bronx in New York, in een eenvoudig Joods gezin. Zijn vader, een Hongaarse immigrant, runde een kruidenierszaak in Harlem; het zakelijk instinct waar Calvin Klein later groot mee zou worden heeft hij waarschijnlijk van hem. Het viel een jonge Klein bijvoorbeeld op dat op de afdeling groente en fruit sommige grapefruits 29 cent kostten en andere 49 cent. In een interview met Vanity Fair herinnert hij zich dat hij aan zijn vader vroeg waarom dat was. “Sommige mensen willen 29 cent betalen en anderen 49 cent, zei mijn vader. Ik ontdekte later dat het er in de modewereld niet heel anders aan toegaat. Je kiest de plek waar je je producten wil positioneren. Veel mensen denken dat als iets duurder is, het ook beter is. Dat is niet altijd zo.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Calvin Klein backstage bij de CK backstage bij de CK lente/zomer 1976-show
©Getty Images
Calvin Klein backstage bij de CK backstage bij de CK lente/zomer 1976-show.

Zie daar misschien wel het basisuitgangspunt van wat marketing kan doen, iets waar Klein later in zou excelleren met zijn merk. De liefde voor mode en stijl kwam van moeders kant, zij hield zowel van het schetsen als van het kopen van kleding. Daarnaast bracht hij veel tijd door in de winkel van zijn grootmoeder die kleding vermaakte, waar hij gevoel ontwikkelde voor wat vrouwen willen als het om mode gaat. Hij volgde een opleiding aan de High School of Industrial Art in Manhattan en studeerde in 1963 af aan het Fashion Institute of Technology.

De carrière van Calvin Klein

De eerste jaren van zijn carrière werkte Calvin Klein als ontwerper voor verschillende warenhuizen en winkels in New York. In 1968 kwam de kans om onder zijn eigen naam zijn eigen merk te beginnen, gefinancierd door zijn beste vriend Barry Schwartz (de twee bleven de rest van hun carrières zakenpartners). In het begin ontwierp hij voornamelijk jurken en jassen voor een jong publiek, die opvielen door de schijnbare eenvoud en klare lijnen in een tijd waarin hippies met hun bohemien en psychedelische stijl het modebeeld domineerden.

Zijn grote doorbraak kwam toen hij als ontwerper werd ontdekt door de directrice van het luxe warenhuis Bonwit Teller dat – nadat Klein eigenhandig met een rek vol ontwerpen half Manhattan te voet had doorkruist opdat de kleding die hij wilde presenteren niet zou kreuken – een enorme order plaatste en acht etalages vulde met zijn ontwerpen. Daarnaast nam ene Nicolas de Gunzburg hem onder zijn vleugels, een Franse baron en socialite die voor Vogue werkte en ervoor zorgde dat hij in contact kwam met een andere – rijkere – clientèle én publiciteit kreeg. Zijn eerste Vogue-cover dateert uit september 1969, toen misschien nog wel meer een big deal dan nu.

Christy Turlington, Calvin Klein en Kate Moss bij de Calvin Klein herfst/winter 2025-show tijdens New York Fashion Week
©Getty Images
Christy Turlington, Calvin Klein en Kate Moss bij de Calvin Klein herfst/winter 2025-show tijdens New York Fashion Week.

Lees het volledige artikel over Calvin Klein en zijn carrière in het nieuwe maartnummer van Vogue Nederland, dat vanaf donderdag 13 februari in de winkel ligt en hier online te bestellen is.