We zijn allemaal bekend met de term doemdenken, en – als een soort verbastering daarvan – doemscrollen (van het ene naar het andere negatieve nieuwsbericht scrollen, waardoor je je steeds somberder gaat voelen, red.). Maar er bestaat ook zoiets als het doen van ‘doemuitgaven’, beter bekend als doom spending. Het is iets wat vooral millennials en Gen Z’ers doen, als gevolg van de negatieve gedachten die ontstaan door de verschillende wereldcrisissen waar we momenteel mee te maken hebben. In veel opzichten is het doen van doemuitgaven (spullen kopen – en dan vaak te veel – om jezelf beter te voelen, red.) vergelijkbaar met het bekende concept van winkeltherapie, ook wel shopping therapy of retail therapy genoemd. Hoewel de angsten die we ermee proberen te onderdrukken veel groter en serieuzer zijn dan in de jaren tachtig, negentig en de zeroes.
Jongeren doen te veel doemuitgaven
“Als we iets kopen, maken onze hersenen feelgood-hormonen zoals dopamine en endorfine aan”, legt Iona Bain, geldblogger en auteur van het boek Own It! uit. “Winkelen is altijd al een makkelijke, relatief goedkope manier geweest om jezelf te kalmeren, en onze consumptie-economie is er al heel lang op gebaseerd om ons te laten geloven dat nieuwe aankopen ons ook daadwerkelijk zullen opbeuren en onze problemen zullen oplossen.”
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Tegenwoordig maken smartphones en sociale media, samen met de koop-nu-betaal-later-regelingen, het echter een nog gevaarlijkere gewoonte. Uit een onderzoek van Credit Karma, een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in persoonlijke financiën, is gebleken dat 43 procent van de millennials en 35 procent van de Gen Z’ers doemuitgaven doen. “Jongeren zijn altijd al gevoelig geweest voor het doen van doemuitgaven, omdat ze worstelen met groepsdruk en identiteitsvorming. Maar ze zijn nu kwetsbaarder dan ooit, door de slechte economische situatie waarin ze zich bevinden”, legt Bain uit. “Ik heb al heel vaak jonge mensen gezien die te veel kopen, waardoor ze in de schulden komen, mentaal onder druk komen te staan en geen volwaardig leven meer kunnen leiden.”