hoe-word-je-een-duurzamere-shopper-deze-experts-delen-hun-tips-294724
©Getty Images

Het kan nooit kwaad om na te denken over hoe je jezelf kan verbeteren. Dit geldt ook voor je modekeuzes. Of je nu wil experimenteren met een nieuwe look of je consumptiepatroon wil veranderen, kijk eens kritisch naar je eigen garderobe. Wellicht is het een idee om duurzamer te shoppen.

Duurzamer shoppen

Duurzamer shoppen is een doel dat we allemaal zouden moeten nastreven. De mode-industrie is een van de meest vervuilende ter wereld en speelt een sleutelrol in de versnelling van de opwarming van de aarde. Uit een rapport van de Global Fashion Agenda uit 2020 bleek al dat de uitstoot van de mode-industrie tegen 2030 is gestegen tot ongeveer 2,7 miljard ton per jaar. Een alarmerend cijfer, wat shoppen tot ‘ongewenst gedrag’ maakt. Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om milieuvriendelijker te consumeren.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Vogue vroeg drie duurzaamheidsexperts hoe je dit jaar een betere – en slimmere – shopper kan worden. Hun eenvoudige tips variëren van shoppen in onze eigen kasten tot het beter onderzoeken van de merken die we kopen. Het is bijna onmogelijk om je aankopen tot nul terug te brengen, maar je kan je consumptiegewoonten wel op één lijn brengen met je kernwaarden. Lees verder als je op een groenere manier wil leven.

Elizabeth L. Cline, auteur van ‘The Conscious Closet’

1. Begin met een fashion fast. Als je niets nieuws nodig hebt, zet je aankopen dan op pauze en neem een paar weken of maanden de tijd om te ’teren’ op wat je al hebt. Herontdek stukken die misschien achter in je kast zijn beland. Waarderen wat je hebt, is een geweldige manier om het hele jaar door een bewustere en duurzamere consument te zijn.

2. Tweedehands shoppen is een makkelijke en betaalbare manier om duurzamer te zijn. Hergebruik is veel groener dan recycling. Ook is tweedehands winkelen een goede manier om je kleding van hogere kwaliteit te veroorloven die langer meegaat en een hogere doorverkoopwaarde heeft. Hierdoor ontstaat een opwaartse spiraal van duurzaamheid.

Als je nóg duurzamer wil worden, steun dan de plaatselijke kringloopwinkel waar je fysiek kan winkelen en dingen kan passen. Online winkelen en het verzenden en retourneren van kleding zorgen namelijk voor meer CO2-uitstoot en verpakkingsafval.

3. Denk ook aan het menselijke aspect. Een duurzame samenleving zorgt voor mensen, dieren en de planeet. Met andere woorden; denk verder dan het kopen van gerecyclede of biologische producten. Steun merken die op een holistische manier zorgen voor hun werknemers.

Marielle Terhart, fotograaf, schrijver en slow fashion-expert

1. Leer hoe je de kleding die je hebt goed kan verzorgen. Natuurlijk is dit niet zo spannend als iets nieuws kopen, maar de meest duurzame garderobe die je kan hebben, is de garderobe die je al bezit. Verleng de levensduur van je kleding door te leren hoe je verschillende (delicate) stoffen verzorgt, te investeren in handige tools (ik houd van Steamery Stockholm) en door minder te wassen, bij voorkeur in koud water en in de lucht laten drogen.

Dompel je daarnaast onder in de wondere wereld van vlekverwijderingstips en zoek een goede kleermaker. De levensduur van je kleding verlengen is een belangrijke stap in het opbouwen van een duurzamere kledingkast.

2. Word lid van de #30Wears-club. Een van de makkelijkste manieren om buitensporig shoppen tegen te gaan, is door de simpele vraag te stellen: zie ik mezelf dit 30 keer dragen? Ja, er zijn uitzonderingen op de regel, maar voor het grootste deel van alles wat ik aan mijn garderobe toevoeg, moet ik die test doorstaan. Kan ik het combineren met stukken die ik al heb? Passen ze in het leven dat ik momenteel leid? Door eerlijk tegen mezelf te zijn over hoe praktisch een kledingstuk is, heb ik impulsaankopen aanzienlijk beperkt.

3. Probeer het tweedehands te vinden. Kun je je het prijskaartje van ethisch vervaardigde mode niet veroorloven? Kijk of je een vintage of tweedehands stuk kan vinden in plaats van fast fashion te kopen. Ik heb zelf een maatje meer en gelukkig komen er ook steeds meer pre-loved shops voor grotere maten, zoals Shop Berriez en het Instagramaccount @SellTradePlus.

Hierdoor wordt tweedehands kleding voor steeds meer maten toegankelijk. Tweedehands kopen is een ideale manier om een trend te proberen of te experimenteren met een bepaalde stijl. En dat zónder nieuwe kleding aan te schaffen.

Cassandra Dittmer, duurzame stylist

1. Geef prioriteit aan het shoppen uit je eigen kast. Ik doe dit per seizoen, als ik op vakantie ga of de drang heb om nieuwe stukken te kopen. Het opruimen of reorganiseren van je kledingkast kan je helpen om een diepere band te krijgen met bestaande stukken in je garderobe. Of je helpen om alles op te ruimen wat niet meer bij je past.

Ik heb een ‘opfrissysteem’ dat goed werkt als een eerste kastopruiming. Hierbij verdeel je kleding in stapels en pas je de stukken om uit te zoeken waar je uitgegroeid bent, zowel letterlijk als figuurlijk. Doel van deze oefening is mijn klanten aanmoedigen hun garderobes opnieuw te evalueren. Zodat ze alleen dingen kopen die ze nodig hebben.

2. Schrijf je waarden op over hoe en waarom je een bewustere shopper wil worden. Vraag jezelf af welke duurzame of ethische eigenschappen voor jou het belangrijkst zijn. Een voorbeeld van mijn persoonlijke waarden? Ik koop alleen vegan kleding, kleding van onafhankelijke merken en vrouwelijke of BIPOC-ontwerpers. En natuurlijke materialen in plaats van synthetische.

Hierdoor kun je duurzaamheid in je leven integreren zonder dat je je persoonlijke stijl in gevaar brengt. Ik moedig mensen aan om inspiratie op te doen, outfits op te slaan die je op Instagram/Pinterest tegenkomt en die je mooi vindt. Of screenshots te maken en die op te slaan op je telefoon. Ga vervolgens op Google op zoek naar duurzame of ethische alternatieven.

3. Schaam je niet voor stukken die je al bezit die fast fashion zijn of niet van duurzame merken komen. Duurzaamheid betekent niet dat je je kledingkast volledig moet vervangen, dat is niet duurzaam. Het verlengen van de levenscyclus is een goede manier om te beginnen.

Dit kan zelfs betekenen dat je een bestaand kledingstuk moet herstellen of je favoriete laarzen moet repareren. Perfectionisme is niet het doel van duurzamer shoppen. Het gaat erom dat je met de juiste intentie kleine stapjes zet die de verandering teweegbrengen die we nodig hebben.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.