deze-controversiele-trend-was-de-grootste-verrassing-tijdens-de-new-york-bridal-fashion-week-343650
©Marmar Halim

De New York Bridal Fashion Week van dit voorjaar bracht een groot aantal nieuwe trends op het gebied van bruidsjurken naar voren, van gelaagd kant tot verhoogde taillelijnen bij de heupen. En zelfs strikjes. Maar misschien wel het meest verrassende silhouet dat als grote trend naar voren kwam? De bubbelrok als trouwjurk.

Millennials, niet schrikken

Aanstaande bruiden die de vroege jaren tachtig hebben meegemaakt, huiveren begrijpelijkerwijs bij de gedachte. Destijds drukte de volumineuze zoom een niet zo stijlvolle stempel op ons collectieve geheugen. Vooral in de vorm van kleurrijke mini-rokjes waarvan we nu waarschijnlijk kunnen beamen dat ze een beetje een doorn in het oog waren. Het zien van dit unieke silhouet in luxueuze jurken gaf ons echter een heel nieuw perspectief op de stijl. Het volume en de rondingen kunnen een jurk een gevoel van drama geven dat zowel modern als klassiek aanvoelt en teruggrijpt naar de tijd dat de trend voor het eerst opborrelde in de jaren vijftig.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De bubbelrok als trouwjurk

“De bubbelzoom voelt als de perfecte mix van klassieke vrouwelijkheid en moderne speelsheid”, deelt ontwerper Marmar Halim, die dit seizoen meerdere jurken creëerde waarin met het silhouet werd geëxperimenteerd. “Het roept een gevoel van nostalgie op, maar voelt toch fris en onverwacht – precies de balans die ik met deze collectie wilde bereiken.” De vorm past perfect bij bruiden die op hun trouwdag een dramatisch moment willen dat een beetje onverwacht aanvoelt, in plaats van een traditionele bruidsjurk vol onderrokken. “Ik vind het geweldig hoe de jurk niet uitwaaiert aan de onderkant, maar in zichzelf vouwt – het geeft het stuk een meer verfijnde vorm; bijna organisch, als een paddenstoel”, merkt Dana Harel op. “Het doet een beetje denken aan Dior’s New Look, Comme des Garçons en Vivienne Westwood in de jaren negentig – iets dat het midden houdt tussen elegantie en stoerheid.”

De bubbelrok is in vele vormen te vinden als bruidslook, zoals blijkt uit recente collecties. Kyha Scott presenteerde twee rokken die bruiden opties geven om mee te spelen tijdens de show van haar merk in het Guggenheim Museum. “Er is een bubbelrok in het silhouet van een trompet die de vrouwelijke vorm omlijnt en viert. Ook is er een transformerende maxi-jurk die verandert van een volledige lengte naar een midi-jurk met interne koorden, en een moeiteloze veelzijdigheid biedt als strapless jurk”, aldus Scott. “Eén silhouet, meerdere statements.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding. 

De nieuwe bruidsjurken van Marmar Halim met het silhouet van een bubbelrok.
©Marmar Halim

Een levendig silhouet

Voor haar voorjaarscollectie koos Harel ook voor een versie van de bubbelrok. “Ik vind het leuk om jurken te ontwerpen die opzettelijk overdreven zijn – strak om het lichaam op bepaalde plekken, terwijl ze er op andere plekken onbevreesd vanaf zweven”, zegt ze, waarbij ze opmerkt dat haar inspiratie afkomstig is van zwanen en ballet. “Ik probeerde het moment te vangen waarop de vleugel van een zwaan opengaat of wanneer de rok van een ballerina uitwaaiert – plotseling, als een fontein die uit het midden van de jurk barst. Dit vereiste natuurlijk complexe interne constructies, maar het was erg belangrijk voor me dat de uiteindelijke look volledig natuurlijk aanvoelde, bijna onvermijdelijk van buitenaf.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding. 

Trouwjurk met bubbelrok.
©Courtesy of Kyha

Allesbehalve traditioneel

Ontwerper Meredith Stoecklein van Lein heeft ook het roer omgegooid voor haar nieuwste bruidscollectie met een jurk met bubbelende halslijn in zowel wit als zwart – een knipoog naar de traditionele bruidsjurkkleur van vóór het Victoriaanse tijdperk. “De stof voor onze Simone Gown is een gipsachtige matte duchesse satijn die vroeg om een prachtige drapering. Het verhaal zit hem in de gerimpelde halslijn die van het lichaam af zit, wat de illusie van structuur geeft en het comfort van een zuil”, legt Stoecklein uit. “Deze jurk kun je heel makkelijk dragen en ziet er vanuit elke hoek prachtig uit.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding. 

Zwarte bruidsjurk
©Katherine Goguen voor Lein

De constructie van een bubble-jurk biedt ontwerpers ook een unieke vorm om mee te spelen. “Het vereist een precieze vormgeving in de binnenkant van de jurk om zoveel gecontroleerde volume te creëren”, merkt Halim op. “Het gaat niet alleen om esthetiek, maar ook om zachtheid en beweging, iets wat ik als ontwerper erg fascinerend vind.” Stocklein voegt daaraan toe: “Er gaat heel wat denkwerk zitten in de constructie van onze bubbelontwerpen, van het testen van verschillende crinoline- en tulegewichten tot de afmetingen van ruches om niet alleen de plooien van het lichaam af te houden, maar ook om het bubbeldetail er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien.

Mysterie

Bovendien geeft een bubbelzoom een natuurlijk gevoel van lichtheid – er is tenslotte een reden waarom het een bubbel wordt genoemd. “Ik vind een cirkelvormig ontwerp zo mooi – waar begint de jurk en waar eindigt hij? Ik hou van het mysterie daarin, de manier waarop de stof zich vloeiend om het lichaam wikkelt en een bijna sculpturale, eindeloze vorm creëert”, deelt Katherine Tash. Voor haar meest recente collectie creëerde de ontwerper een jurk met twee lagen bubbelzomen. “Ik word altijd geïnspireerd door het idee van beweging en zachtheid, in contrast met structuur. De bubbelzoom voelde als een natuurlijke uitbreiding van dat concept en creëerde een silhouet dat etherisch aanvoelt, maar toch gegrond is in structuur.” Gelukkig kunnen degenen die op zoek zijn naar die fantasierijke uitstraling volop kiezen uit de voorjaarscollecties van 2026, die binnenkort in een bruidssalon bij jou in de buurt te vinden zijn.

Trouwjurk met bubbelrok.
©Dana Harel

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.