Hoe maak je betere, duurzamere keuzes als het gaat om kleding? In ‘Daadwerkelijk Duurzaam’ nemen we je mee in de wonderlijk onduidelijke wereld van duurzame mode. We ontrafelen veelbesproken thema’s rondom duurzaamheid binnen de modewereld, en bespreken of en hoe ze daadwerkelijk bijdragen aan positieve, duurzame verandering. In de eerste aflevering conceptualiseerden we de betekenis van duurzaamheid op het gebied van mode en het tweede stuk besprak de duurzame waarde van denim. Deze keer duiken we in de wereld van tweedehands kleding, en hoe duurzaam dat eigenlijk écht is.
Tweedehands shoppen is populairder dan ooit. Niet gek: er gaat weinig boven het vinden van de mooiste vintageparels voor een kleinere prijs. Steeds meer mensen voegen vintage-items toe aan hun garderobe, waardoor platformen als Vinted en Vestiaire Collective booming zijn. Het geven van een tweede leven aan kleding klinkt als het duurzaamste wat je kunt doen, maar is dat wel zo? Want die talloze pakketten moeten – als je online koopt – worden verscheept. En kopen we ook daadwerkelijk minder nieuwe kleding als we vintage kopen?
We vroegen het aan modejournalist Susan Sjouwerman van Instagramaccount Modeconomie, die onlangs in dit thema dook. Ook gingen we in gesprek met de Senior Director of Sustainability Marianne Gybels van Vinted. Hoe kijkt zij als grote speler in de online resale-markt naar de impact van vintage kleding?
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.