Een andere modeweek vindt plaats nadat de lichten op de Parijse haute couture catwalks zijn uitgegaan. Domenico Dolce en Stefano Gabbana, die sinds 2012 de Alta Moda-collecties in hun flamboyante repertoire hebben opgenomen, organiseren extravagante meerdaagse aangelegenheden op de meest pittoreske locaties van Italië. Deze Alta Moda grand tour is een luxueuze traktatie voor hun klantenkring. Ze komen van over de hele wereld om deel te nemen aan de uitbundige festiviteiten van de ontwerpers. Ze feesten, mengen zich met beroemdheden en kleden zich tot in de puntjes. Tussendoor winkelen ze voor de volgende unieke toevoeging aan hun Dolce & Gabbana-garderobes. De prijskaartjes, vaak in de zes cijfers, zijn slechts een klein probleem dat ze wegjagen als een irritante mug. Dit seizoen neemt Dolce & Gabbana ze mee naar Sardinië.
Dolce & Gabbana in Sardinië
Een enorme groep landde op Sardinië, inclusief klanten en een productie van zo’n tweeduizend man. Het eiland is vol geschiedenis en gezegend met adembenemende natuurlijke schoonheid. Sardinië kent diepgewortelde tradities en rituelen, sommige mysterieus, die teruggaan tot de landelijke prehistorie. In de loop der eeuwen koloniseerden en bewoonden Phaeniciërs, Romeinen, Vandalen, Byzantijnen en Saracenen het eiland. De Spaanse Aragonezen heersten ongeveer vierhonderd jaar over de uitgestrekte, dorre landschappen. Dolce & Gabbana haalden hun inspiratie voor de Alta Moda van dit jaar uit het visueel ingewikkelde, voorouderlijke ecosysteem van symbolen en mythologieën die geworteld zijn in het heidendom.
Samenwerking met kunstenaar
“We zijn in de intrigerende wereld van Sardinië gedoken,” zeiden de ontwerpers tijdens een persconferentie voorafgaand aan de show. Deze werd gehouden op de archeologische vindplaats Nora, op een voorgebergte in de zuidelijke hoek van het eiland. De ruïnes van de oude stad, daterend uit de 8e eeuw voor Christus, vormden een bijna maanachtige omgeving. Het diende als omlijsting voor een groot site-specifiek kunstwerk van de Amerikaanse kunstenaar Phillip K. Smith III. Een monumentale installatie van spiegelende scheve zuilen genaamd Nora Mirage markeerde de eerste opdracht van de ontwerpers aan een hedendaagse kunstenaar.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Toen ze de locatie van de show zochten, werden ze getroffen door de surrealistische sfeer. Het voelde alsof ze “op een piazza in een van De Chirico’s schilderijen” waren gestuit. Het heeft een spaarzame, moderne kwaliteit. “We wilden een brug slaan tussen het verleden en het heden. We vonden dat de opstelling en de collectie eigentijdser moesten zijn.” Gefascineerd door de Italiaanse folklore, besloten ze voor eenvoudiger en eleganter te gaan, met slechts knipogen naar Sardijnse tradities.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.