Nadat Jean Paul Gaultier zich in 2020 terugtrok, startte zijn modehuis met een roterend ontwerpersmodel, waarbij een gasttalent elke couturecollectie creëerde. Chitose Abe, Glenn Martens, Olivier Rousteing, Haider Ackermann, Julien Dossena, Simone Rocha, Nicolas Di Felice en Ludovic de Saint Sernin hebben deze taak op zich genomen. Nu verandert het merk van strategie: het label heeft Duran Lantink aangesteld als creative director om zowel de couture als prêt-à-porter te leiden, waarmee een einde komt aan het rouleren van ontwerpers.
Duran Lantink naar Jean Paul Gaultier
“Ik zie in hem de energie, de durf en de speelse geest voor mode die ik had aan het begin van mijn eigen reis: het nieuwe enfant terrible van de mode”, zei Gaultier in een verklaring.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
“Ik beschouw Jean Paul Gaultier als een genie en deel van een generatie die deuren heeft geopend, zodat mensen zoals wij er vrij doorheen kunnen lopen en zonder excuus kunnen zijn wie we zijn”, zei Lantink. “Het is een hele eer om de rol van creative director op me te nemen. Voor mij vertegenwoordigt Gaultier het ultieme huis van creatieve geest en savoir-faire. Het is provocerend en verlegt voortdurend grenzen. Het is het merk dat verschillende disciplines rond mode samenbrengt om culturele bewegingen te creëren, de taal van kleding verandert en hoe we die op straat dragen.”
Eigen label
Met zowel prêt-à-porter- als couturecollecties onder zijn hoede, zal Lantink zijn eigen merk op pauze zetten. De Nederlandse ontwerper, die in 1988 werd geboren, richtte in 2016 zijn label op en maakt upcyclede kleding en accessoires. Zijn grote doorbraak kwam in 2018 toen de Amerikaanse zangeres Janelle Monáe zijn ‘vaginabroek’ droeg in haar videoclip voor Pynk. Hij won de Andam Special Prize in 2023 en de LVMH Prize’s Karl Lagerfeld Award in 2024, die de creativiteit van jonge merken erkent. Zijn gedurfde, overdreven silhouetten – denk aan lichtgewicht padding op de schouders en het bovenlichaam – vallen op in een tijd waarin mode op safe speelt.