gannis-nieuwe-vegan-tas-is-gemaakt-van-sinaasappel-en-cactusafval-240968
©Ganni/James Cochrane

Toen Ganni de ambitieuze doelstelling formuleerde om tegen het einde van 2023 geen nieuw leer meer te gebruiken, wist het Deense cultmerk dat het een grote uitdaging zou worden. “Mensen hebben nog steeds het gevoel dat leer luxe is”, vertelt creatief directeur Ditte Reffstrup aan onze collega’s van de Britse Vogue.

Nadat Ganni ontdekte dat het materiaal een grote vervuiler is, besloten het merk het gebruik van nieuw leer volledig af te schaffen – hoewel het slechts zeven procent van hun collecties uitmaakt. “Voor ons is het gewoon een kwestie van onze ecologische voetafdruk verkleinen”, legt oprichter Nicolaj Reffstrup uit. Het merk wil de absolute uitstoot tegen 2027 met 50 procent verminderen, zonder hulp van koolstofcompensatie. “Je moet gewoon kijken naar de middelen die je hebt om dat doel te bereiken, en het uitfaseren van leer ligt voor de hand”, voegt hij eraan toe.

Ganni lanceert nieuwe vegan tas

Daarom stapt Ganni de afgelopen twee jaar steeds vaker over op alternatieven voor leer, zoals Mylo, gemaakt van mycelium (of paddestoelwortels), en Vegea, gemaakt van druivenafval. Nu introduceert het een nieuw veganistisch leer in de mix: Ohoskin. Dit minder milieubelastende materiaal wordt gemaakt van sinaasappel- en cactusafval uit de voedings- en beautyindustrie, in combinatie met gerecycled plastic, en wordt gebruikt voor de nieuwste vegan tas van Ganni, de ‘Bou’. Vernoemd naar de dochter van de Reffstrups, Betty Lou.

“Het was echt belangrijk dat we een materiaal hadden dat een luxe leergevoel had”, zegt Ditte over de aantrekkingskracht van Ohoskin. “Ons inkoopteam heeft een test gedaan, en het was heel moeilijk om te zien dat het geen echt leer was. Veel mensen lukte het niet een verschil te zien.” Duurzaamheid was een andere grote factor: het team deed een slijtagetest met Ohoskin en ontdekte dat het net zo goed, en in sommige gevallen beter, presteerde dan conventioneel leer.

Nog een weg te gaan

Toch is het inzetten op veganistische alternatieven ongetwijfeld een risico voor Ganni. De Bou-tas (ook verkrijgbaar in gerecycled leer) in Ohoskin kost omgerekend ongeveer 476 euro en is daarmee het duurste stuk in de collectie. Ondertussen zijn veel van de bestsellers van het merk, zoals de kenmerkende chunky schoenen en cowboylaarzen, momenteel van leer gemaakt. Wel zal er een kleine oplage van Ganni’s producten in Ohoskin worden uitgebracht.

Ganni hoopt dat de productie van haar bestsellers in nieuwe alternatieven voor leer consumenten zal helpen om de milieu-impact van mode te verminderen. “Het is deels educatief. We proberen de klant erop te wijzen dat er geen verschil is [tussen de leren en niet-leren stukken] en zien hoe ze reageren”, zegt Nicolaj.

Toekomst van vegan leer

Het controversiële gebruik van synthetische stoffen in vegan leer, maakt het feit dat Ohoskin – dat wordt geproduceerd in een gesloten kringloopsysteem – een betere keuze is dan veel van de andere plantaardige alternatieven op de markt. Hoewel het geen wondermiddel is, beweert Ganni dat de nieuwe generatie alternatieven voor leer alleen maar beter zal worden. “Vanuit technisch oogpunt is dit een industrie met een staat van dienst van minder dan tien jaar”, vervolgt de oprichter.

Door samen te werken met bedrijven als Ohoskin, Mylo en Vegea hoopt Ganni een bijdrage te leveren aan het versnellen van innovatie in deze sector. “[Het idee is] hulp aan zelfhulp”, besluit Nicolaj. “Al vrij vroeg kwamen we erachter dat als we niet zouden samenwerken met start-ups en hun producten zouden testen en op de markt zouden brengen, het een langzamer proces zou worden. Iedereen wacht tot iedereen met een materiaal komt dat alles oplost – dat houdt veel vooruitgang tegen.”

Ganni's nieuwe Bou-tas is gemaakt van Ohoskin, een alternatief voor leer gemaakt van sinaasappel- en cactusafval.
©Ganni
Ganni's nieuwe Bou-tas is gemaakt van Ohoskin, een alternatief voor leer gemaakt van sinaasappel- en cactusafval.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.