lagos-space-programme-wint-international-woolmark-prize-2023-254203
©Nasser Berzane/ABACAPRESS.COM

Adeju Thompson, de Nigeriaanse ontwerper achter Lagos Space Programme, heeft de International Woolmark Prize 2023 gewonnen. De prijs werd uitgereikt tijdens een ceremonie in Le Petit Palais in Parijs. Ook Amsterdams textielbedrijf ByBorre sleepte een award in de wacht.

International Woolmark Prize 2023

De International Woolmark Prize viert uitzonderlijke modetalenten van over de hele wereld die de schoonheid en veelzijdigheid van merinowol laten zien. De 31-jarige ontwerper wint 200.000 Australische dollars (zo’n 122.956 euro) om te investeren in de ontwikkeling van zijn merk, dat bekend staat om lokaal gemaakte stoffen en prints.

“In Nigeria is er geen steun van de overheid, dus steun krijgen van de Woolmark Prize betekent veel”, zei de ontwerper na ontvangst van de prijs. “Ik wil de Nigeriaanse cultuur behouden en herinterpreteren.” Zijn collectie geeft een nieuw leven aan Adire, indigo-geverfde stof geproduceerd door Yoruba-vrouwen in het zuidwesten van Nigeria.

Dezelfde avond mocht Amalie Røge Hove de Karl Lagerfeld Award for Innovation in ontvangst nemen. De ontwerper van het Deense it-label A. Roege Hove ontvangt hiermee 100.000 Australische dollars (61.478 euro). “De manier waarop zij knitwear als een stof behandelt, is ongebruikelijk”, zegt jurylid Elizabeth von der Goltz die werkzaam is als chief executive officer van Browns en chief fashion and merchandising officer bij Farfetch. “Ze kan draperen, texturen creëren en maatwerk leveren. Ze creëert een volledige collectie, gemaakt van breiwerk.”

De geldprijs wil de ontwerper investeren in nieuwe machines. Røge Hove: “Ik zou me graag nog meer kunnen richten op de dingen waar ik van hou, zoals innoveren, experimenteren en nieuwe technieken ontwikkelen.”

Amsterdams textielbedrijf Byborre

Daarnaast won Borre Akkersdijk van Amsterdams textielbedrijf Byborre de Woolmark Supply Chain Award. Deze prijs eert de bijdrage van een handelspartner die innovatie in de woltoeleveringsketen stimuleert. Samen met een groep breiers, ontwerpers, ontwikkelaars en garenspecialisten bouwt Byborre aan een geïntegreerd ecosysteem. Hiermee wil het bedrijf transparantie, betrouwbaarheid en vrijheid bieden bij het creëren van textiel.

Naast Von der Goltz bestond de jury dit jaar uit Alaïa’s creatief directeur Pieter Mulier, fotograaf Tyler Mitchell, Marni’s creatief directeur Francesco Risso en Zegna’s artistiek directeur Alessandro Sartori.