tijdens-de-couturepresentatie-van-iris-van-herpen-hingen-modellen-als-kunst-aan-de-muur-303488
©Courtesy of Iris van Herpen

Zeg je couture, dan zeg je Iris van Herpen. De Nederlandse mode-ontwerper bouwde een reputatie op door de grenzen van mode te verleggen en traditionele couture te transformeren in een multidisciplinaire kunstvorm.

Couturepresentatie Iris van Herpen

Haar presentatie van dit seizoen, de show Hybrid in Parijs, bevestigde opnieuw haar status als visionair ontwerper. Deze innovatieve show combineerde kunst en couture en toonde haar buitengewone vakmanschap van heel dichtbij.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Hangende modellen

De coutureweek in Parijs is nog volop aan de gang, maar de presentatie van Van Herpen is nu al een van de meest onconventionele van de week. In plaats van een korte show werden bezoekers getrakteerd op een 45 minuten durende presentatie in een galerieachtige ruimte met grote panelen met dikke lagen witte verf. Hierop hingen vijf modellen, waaronder Coco Rocha en Gia Bab, met hun voeten verankerd aan witte pumps die uit de panelen staken. In de creaties van Van Herpen kronkelden ze met vloeiende armbewegingen tegen de witte doeken als levende kunstinstallaties.

gia bab iris van herpen
©Courtesy of Iris van Herpen

Details van dichtbij

Doordat de bezoekers de presentatie als kunst van dichtbij konden bekijken, was het uitzonderlijke vakmanschap van Van Herpens couturecollectie duidelijker zichtbaar dan ooit. Coco Rocha droeg een gouden jurk, versierd met ronde patronen en 3D-details. De andere vier jurken waren gemaakt van een basis van delicaat tule, een geliefd materiaal van de couturier. Hierop waren details als cycloonachtige formaties, 3D-prints die naadloos overgaan in kant en een subtiel verloop van ontelbare parels te zien. Ook waren er dramatische mouwen, gigantische ruches en kregen de jurken slepen.

iris van herpen couture
©Courtesy of Iris van Herpen

Grenzen tussen kunst en mode vervagen

Met haar interdisciplinaire aanpak wilde Iris van Herpen kunst en mode nóg dichter bij elkaar brengen. Dit deed ze al eerder met haar recente tentoonstelling Sculpting the Senses in het Musée des Arts Décoratifs in Parijs. (Na het succes hiervan kondigde ze trouwens aan dat deze tentoonstelling zou reizen naar Australië en later naar Singapore, Nederland en de Verenigde Staten). Hier combineerde ze haute couture creaties met fossielen, avant-garde kunstwerken en wetenschappelijke instrumenten. Van Herpen wilde met deze tentoonstelling laten zien dat ze meer is dan een mode-ontwerper alleen. En tijdens de presentatie in de coutureweek maakte ze dat opnieuw luid en duidelijk.