de-mannenshows-samengevat-door-kunstmatige-intelligentie-is-dit-de-trendanalyse-van-de-toekomst-241500

Eind vorig jaar bezocht ik mode-ontwerpster Willie Norris in haar studio in Brooklyn. Nadat ze me door haar collectie had geleid, vertelde ze me dat ze me iets gaafs wilde laten zien. Zoals elke fatsoenlijke verslaggever en nieuwsgierig persoon was ik meer dan bereid om het te bekijken. Wat bleek? Norris had de handen ineengeslagen met kunstenaar Zak Krevitt. Het idee was om beelden voor haar lente/zomer 2023-lookbook te creëren met AI – ja, kunstmatige intelligentie inderdaad. Krevitt veranderde Norris’ modellen in fantastische buitenaardse wezens. Het was alsof je naar aliens keek die in mannenmode over de catwalk liepen. Een beetje alsof je een Vogue Runway-lookbook en een surrealistisch schilderij samen in een blender stopt.

Kunstmatige intelligentie

Een paar weken later kwam ik in contact met Krevitt op Instagram. Norris had inmiddels talloze illustraties door AI laten maken, en toen ik er één online deelde, dook Krevitt op in mijn DM’s om zijn kunstwerk te claimen – en hij heeft groot gelijk! We begonnen te chatten. Zoals velen had ik alle controverse over AI online gezien, maar ik was nieuwsgierig naar hoe het werkte.

Krevitt legde veel dingen uit die ik niet echt begrijp: codes, aangepaste AI-modellen en de wiskunde van data science. Maar wat ik wel van ons gesprek leerde, is dat AI, hoe eng het soms ook voelt (van Scarlett Johansson in de film Her tot de film Wall-E) een mogelijkheid is om beelden en gegevens te verwerken. Het is er, of we het nou leuk vinden of niet. Dus waarom proberen we het niet te begrijpen?

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

Trendanalyse

Dit is wat we deden: Krevitt en ik spraken elkaar toen de shows voor mannenmode in Milaan net begonnen. We zagen een kans om een soort AI-trendanalyse op te stellen. Zoals ik elk mannenmodeseizoen doe, begon ik trends te volgen vanaf het moment dat de eerste look op de eerste show verscheen. Toen we later die dag eenmaal een definitieve trendlijst hadden opgesteld, voegde Krevitt alles is, in op het model dat hij creëerde. Van uitgaande tops, rokken en stevige jassen tot kantoorkleding: het zat er allemaal in.

Mijn rapport bevat negen trends die tijdens de herfst/winter 2023-shows domineerden; Krevitt genereerde elf looks die de collecties ‘samenvatten’. Ja, elf geheel nieuwe looks die door AI zijn gecreëerd op basis van alle gegevens die we van het mannenmodeseizoen hebben verzameld.

Zo werkt het

“Er bestaat een misvatting dat AI-kunst en AI-beeldgeneratie een collage vormen die delen van bestaande beelden neemt en ergens anders plaatst”, legt Krevitt uit. “Maar dat is niet wat er gebeurt. Wat wij deden, is dat we, met een aangepast model, de AI iets nieuws leerden. De eerste stap is een wazig patroon, en elke volgende stap trekt kleine verbindingen tussen die pixels waarvan de AI denkt dat het zou kunnen kloppen.” Oftewel, in ietwat duidelijkere taal: Krevitt maakte een model op basis van de collecties die ons output in de form van foto’s gaf.

“Alle pixels die worden getekend zijn volledig nieuw, gebaseerd op alle informatie die je het model geeft”, voegt hij eraan toe. Om het nog duidelijker te maken: “Het is alsof ik naar al die modeshows zou gaan en elk model dat over de catwalk loopt zou aanstaren, om vervolgens een week later pen en potlood te pakken en ze, uit mijn hoofd, te tekenen.” De tekeningen zouden er zeker niet uitzien als de collecties, maar ze zouden samenvatten waar ze over gaan: de silhouetten, de verhoudingen, de stoffen en de draperingen.

Geen vervanging

Krevitt begrijpt de vragen over AI en de collectieve angst eromheen. Maar vertrouw erop dat dit geen vervanging is van een trendanalyse over de shows. Oók is het geen poging om iemands redactionele oog te verdringen met AI. “Wat we samen hebben gedaan, is eerder een verkenning van datawetenschap dan een verslag van mode”, vertelt hij. Als er iets is wat een modeliefhebber je kan vertellen, is dat níets hetzelfde is als het origineel – dat is wat ons elk seizoen terug laat komen voor de shows. “We hebben datapunten van de catwalk genomen en die in een wiskundig model gestopt en gezegd: ‘Hé, laten we dit onderzoeken'”, voegt Krevitt tot slot toe. “Maar natuurlijk heeft het niet dezelfde ziel, hart en geest als iets dat met de hand gemaakt is en vervolgens door een écht persoon gedragen wordt.”

Naar mijn mening zal dat ook nooit gebeuren.

Scroll door de onderstaande beelden om te zien hoe Krevitt en kunstmatige intelligentie de herfst/winter 2023-mannenmode ‘samenvatten’.

Model in doorschijnende top
©Kunstwerk van Zak Krevitt / Courtesy Zak Krevitt
1/11
Native Share
AI model in blauwe japon
©Kunstwerk van Zak Krevitt / Courtesy Zak Krevitt
2/11
Native Share
Wit lounge outfit gemaakt door AI
©Kunstwerk van Zak Krevitt / Courtesy Zak Krevitt
3/11
Native Share
Mode van AI, model in zwart leren jack
©Kunstwerk van Zak Krevitt / Courtesy Zak Krevitt
4/11
Native Share
Model van AI in leren pak
©Kunstwerk van Zak Krevitt / Courtesy Zak Krevitt
5/11
Native Share
Model van AI in bruine pufferjas
©Kunstwerk van Zak Krevitt / Courtesy Zak Krevitt
6/11
Native Share
Model in AI gemaakt draagt blauw pak
©Kunstwerk van Zak Krevitt / Courtesy Zak Krevitt
7/11
Native Share
Mode AI gemaakt in beige blazer
©Kunstwerk van Zak Krevitt / Courtesy Zak Krevitt
8/11
Native Share
AI trendanalyse met ruitjesbroek
©Artwork by Zak Krevitt / Courtesy of Zak Krevitt
9/11
Native Share
Mannelijk model in AI outfit
©Artwork by Zak Krevitt / Courtesy of Zak Krevitt
10/11
Native Share

 

 

Model van AI in korte rok
©Kunstwerk van Zak Krevitt / Courtesy Zak Krevitt
11/11
Native Share

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.