martan-opent-amsterdam-fashion-week-je-kunt-spectaculaire-mode-maken-zonder-de-aarde-te-belasten-221558
©Ulia Batiuk

MARTAN opende zojuist Amsterdam Fashion Week 2022. Het Amsterdamse modemerk, dat voorheen bekendstond om haar conceptuele collecties, liet vandaag voor het eerst hun nieuwe ready-to-wear-collectie zien, gemaakt van upcycled materiaal. Het Grand Hotel Amrâth Amsterdam leende haar indrukwekkende decor voor de MARTAN-show. Het was een experience waarbij het publiek door hotel Amrath liep, langs modellen en bekende acteurs. Vogue.nl ging voor de show in gesprek met oprichter Diek Pothoven en mede-eigenaren Douwe de Boer en Eugénie Haitsma Mulier.

MARTAN tijdens Amsterdam Fashion Week 

Amsterdam Fashion Week is het eerste showmoment van het vernieuwde MARTAN. Wat is er in de show te zien?

Diek: “We maakten alle kleding van upcycled hotellinnen – dit zijn afgekeurde hotellinnen. Afgekeurd omdat er een heel klein gaatje in de rand zit, of een klein vlekje op een laken. Dit wordt dan weggegooid terwijl het materiaal van superhoge kwaliteit is. Denk aan prachtige lakens van Egyptisch katoenen of damasten tafelkleden. Daar gaan wij dan vervolgens helemaal los op met kleur, print en allerlei mooie vormen. Een kwart van de collectie is gemaakt voor de red carpet – hier zie je nog een beetje het oude MARTAN in terug met veel handwerk – aangevuld met een ready-to-wear-collectie met looks die gewoon iedereen aan kan.”

Douwe: “Van de items en kleuren die we gebruiken zul je geen ‘organisch’ gevoel krijgen. Je kunt zoveel doen met de verschillende materialen van hotellinnen. Het is breder dan je denkt. We veranderen de stoffen zelf door te verven, te zeefdrukken en te patchen. Door de manier waarop sommige stoffen zijn geweven, kan er zelfs een soort glans ontstaan. Bij de woorden ‘duurzame mode’ denken mensen niet snel aan luxe kleding van hoge kwaliteit. Maar je zult verbaasd zijn hoe we kleurrijke en draagbare outfits hebben gecreëerd met afvaltextiel uit de luxe hotelindustrie. Op die manier willen we laten zien dat je alsnog gerecyclede kleding kunt hebben zonder dat het er per se ‘gerecycled’ uitziet.”

©Carly Wollaert

Grand Hotel Amrâth Amsterdam

De show van MARTAN vindt plaats in het historische Grand Hotel Amrâth. Hoe heeft de locatie jullie collectie geïnspireerd? 

Diek: “Het Amrâth hotel is echt een verborgen parel in Amsterdam. Men kent het van de buitenkant, maar het is van binnen echt méga mooi. De afgekeurde hotellinnen in de collectie zijn van dit hotel afkomstig. Vervolgens raakten we geïnspireerd door de architectuur en de gehele esthetiek van het gebouw. Deze is precies honderd jaar geleden gebouwd als gevolg van het grote succes van de Amsterdamse rederijen (bedrijven die bootkaartjes verkopen, red.). Het was een soort kaartverkoop-kantoor in de tijd dat het toerisme kwam opzetten in Amsterdam, en het publiek voor het eerst grote bootreizen ging plannen om de wereld te verkennen.

Door de enorme groei van deze rederijen werkten architecten samen om het meest imposante gebouw van Amsterdam te bouwen, namelijk het Scheepvaarthuis, dat nu bekendstaat als het Amrâth hotel. Al hun esthetiek is gebaseerd op de zee, wereldkaarten en onderwaterdieren. Dit vonden we zo mooi passen bij MARTAN, omdat we altijd samenwerken met anderen. Ook focussen we niet alleen op mode maar ook op film, theater en muziek. Het Amrâth hotel is werkelijk een van de beste collectieve kunstwerken van Amsterdam. Tijdens de show komt dus echt alles samen.”

Van conceptueel naar upcycled

MARTAN shift van conceptuele mode naar upcycled ready-to-wear mode. Zijn er bepaalde technieken waar het nieuwe MARTAN mee experimenteert? 

Diek: “90 procent van onze nieuwe collectie is gemaakt van upcycled materiaal. Dit is materiaal wat al een heel leven heeft gehad en dan een nieuwe functie krijgt.”

Eugénie: “Upcycled betekent dat we de waarde van het materiaal verhogen door er wat nieuws mee te maken. Je hebt ook downcycling. Dit is als je stof bijvoorbeeld zou versnipperen om er isolatiemateriaal van te maken. Dan verminder je de waarde van een materiaal. Wij verhogen de waarde dus juist.”

Diek: “Omdat we grootschaliger zijn gaan produceren, vonden we het belangrijk dat we niet nog meer gaan bijdragen aan de enorme afvalstapel die er als is. Door deze keuze wordt het proces van het ready-to-wear maken beïnvloed. De materialen sturen als het ware de mode. Wat kun je ervan maken? Als je aan tafelkleden en hotellinnen vastzit, worden dat andere kledingstukken dan wanneer je bijvoorbeeld met zijden werkt. Daar hebben we dus heel veel mee geëxperimenteerd. We hebben veel vormen geprobeerd en daar zijn allemaal mooie dingen uitgekomen.”

Douwe: “We halen kleine elementen, zoals bevestigingen en belijningen, uit onze experimentelere looks. Dit vertalen we dan naar iets wat draagbaar en alledaags is. Hierdoor heb je alsnog iets speciaals, maar is het wel draagbaarder.”

Duurzaam en spectaculair

Hoe zien jullie de toekomst van MARTAN? 

Diek: “Wij willen laten zien dat je spectaculaire mode kunt maken zonder de aarde daarmee te belasten. Duurzaamheid wordt heel vaak misbruikt als marketingtool. Waar iedereen heel hard roept duurzaam te zijn, willen wij een transparant antwoord bieden. Je kunt wel te koop lopen met biologisch katoen, maar dat is alsnog ontzettend belastend voor de aarde. Echt biologisch katoen bestaat niet. Wij willen juist kleding maken waar je geen nieuwe grondstoffen voor nodig hebt. Sterker nog, we zijn ervan overtuigd dat je nu echt geen kleding kunt produceren met enkel nieuw materiaal.”

Eugénie: “We kijken ook steeds meer naar gerecyclede materialen, zoals gepolariseerd stof. Dit is ook iets wat we willen gebruiken in de toekomst. We gaan dus niet alles voor eeuwig upcyclen, maar het is wel een groot onderdeel van ons business model.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door MARTAN (@martan.official)