dit-is-de-diepere-betekenis-achter-meghan-markles-garderobe-298237
©Getty Images

Op de eerste dag van haar driedaagse reis naar Nigeria met prins Harry eerder deze maand, verscheen Meghan Markle in een perzikkleurige jurk van Heidi Merrick, die ze al zes jaar in haar kast heeft hangen. Hoewel Markle het merk van de jurk niet zelf onthulde, wisten fans en modebloggers te achterhalen dat de jurk afkomstig is uit de 2018-collectie van Merrick, een duurzame Californische ontwerper. De naam van het ontwerp dat Markle droeg? Windsor Dress – de naam van het huis dat Harry en Meghan in 2020 abrupt verlieten. We analyseren de garderobe van Meghan Markle tijdens haar bezoek een Nigeria: dit is betekenis van haar kledingkeuzes.

De betekenis achter de garderobe van Meghan Markle

Het dragen van de jurk was waarschijnlijk niet als een sneer bedoeld. In 2018, toen Markle het item waarschijnlijk kocht, was ze een belangrijk lid van de Windsor-familie. En de afgelopen dagen hebben de Sussexes zich gedragen alsof ze nog steeds deel uitmaken van diezelfde familie. Hun bezoek aan Nigeria, bedoeld om aandacht te vragen voor mental health en de Invictus Games, voelt als een van de werkbezoeken die het koppel ooit maakte in de naam van koningin Elizabeth.

De hertog ontmoette gewonde militairen, de hertogin organiseerde samen met de directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie een panel voor vrouwen in leiderschap. Daarnaast woonden ze beiden een receptie bij die werd georganiseerd door de chef van de defensiestaf ter ere van militaire gezinnen.

Een ode aan prinses Diana

De trip – én Markles garderobe – voelde als een terugblik naar vijf jaar geleden. Markle droeg onder meer een aantal kledingstukken die ze in het verleden al eens heeft gedragen tijdens publieke optredens. Zo verscheen ze in de felgele Carolina Herrera-jurk waarmee ze in 2021 haar zwangerschap van Lilibet aankondigde. De volgende dag had ze een wit broekpak van Altuzarra aan, dat ze voor het eerst droeg tijdens een officieel bezoek aan Australië in 2018. En tijdens de eerder genoemde militaire receptie straalde ze in een witte St. Agni-jurk en een diamanten kruis-ketting die ooit toebehoorde aan prinses Diana.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Oppervlakkig gezien zijn dit praktische keuzes. Als je op een koninklijke tour gaat (of in ieder geval: iets wat daar heel erg op lijkt), is het logisch dat je de (zeer dure) investment pieces die je voor eerdere momenten hebt gekocht opnieuw draagt. Maar je zou ook kunnen stellen dat Markle met haar garderobe – van de Windsor-jurk tot de ingetogen Carolina Herrera-look – haar rol als werkende, volwaardige royal weer oproept.

Of dat opzettelijk is, valt nog te bezien. Maar het is geen slecht idee. Ondanks alle kritiek die de Sussexes hebben gekregen, heeft niets ooit te maken gehad met hun vermogen om zichzelf in het buitenland te vertegenwoordigen. Hun internationale optredens als werkende royals trokken tienduizenden mensen én veel positieve pers. Toen Harry bij Oprah Winfrey terugkeek op hun tour door Australië in 2018, zei hij hoe “moeiteloos het voor Meghan was om zo snel in de familie te komen in Australië en in Nieuw-Zeeland, Fiji en Tonga”, en “gewoon in staat te zijn om contact te maken met mensen”. “Ze werd niet alleen door de familie in de familie verwelkomd, maar door de hele wereld”, voegde hij eraan toe.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Meghan Markle met een ketting van wijlen prinses Diana
©Getty Images
Meghan Markle met een ketting van wijlen prinses Diana.

Een reis naar Nigeria

In feite is het bezoek aan Nigeria een herinnering aan wat de royals zijn kwijtgeraakt: een divers koppel dat contact kan maken met een enorme hoeveelheid mensen van alle leeftijden, landen en etniciteiten. Tijdens het event vrouwen in leiderschap in Nigeria, vertelde Markle op krachtige wijze over haar recente ontdekking dat ze voor 43 procent Nigeriaans is. “Als Afro-Amerikaanse weet je eigenlijk niet zoveel over je afkomst of achtergrond, waar je specifiek vandaan komt,” zei ze. “Het was een bijzondere ervaring om meer te weten te komen over mijn afkomst en te weten dat dit nog maar het begin is van die ontdekking.”

Er klonk vervolgens een daverend applaus. Ondertussen bezocht prins Harry – zelf een veteraan – gewonde soldaten in het Reference Hospital in Kaduna. Hij maakte grappen en een praatje over voetbal, terwijl hij hen ook aanmoedigde om deel te nemen aan de Invictus Games (zijn tweejaarlijkse toernooi voor gewonde militairen). “Je zult beter worden en weer op de been komen”, zei hij tegen één van hen.

Hun toekomst na de Britse monarchie

Zulke positieve en betekenisvolle interacties zijn ongetwijfeld goed voor het stel, dat het de laatste tijd moeilijk heeft in de publieke opinie. In juni 2023, nadat hun geruchtmakende Spotify-deal van 200 miljoen dollar niet doorging, vroegen velen zich af hoe hun hun toekomst er precies uit zou zien als ze niet konden blijven praten over hun ervaring met de Britse monarchie.

Nigeria – evenals de recente aankondiging van twee nieuwe Netflix-projecten – suggereert een ommekeer: ook al kunnen de Sussexes niet terug naar de koninklijke familie, ze kunnen wel terug naar de basis van het helpen van mensen. Meghan Markles garderobe lijkt symbool te staan voor die verschuiving. Dat wil echter niet zeggen dat ze terug in de tijd willen. Markle combineert óók een jurk van Johanna Ortiz met een zonnebril van Heidi Callier met de naam The Expat. Als je dát zou willen analyseren, zou je tot de volgende conclusie komen: Californië bevalt hen prima.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.