wat-trekken-we-aan-naar-het-strand-of-zwembad-tips-voor-mooie-duurzame-badkleding-258615
©Viveh

Mooie, duurzame badkleding is best lastig te vinden. Je wil immers een badpak of bikini die goed zit: comfortabel en flatterend, maar strak genoeg zodat het niet bij de eerste golf of glijbaan afschiet of tussen je billen verdwijnt. Daarbij zoek je misschien wel een trendy bikini of badpak, maar ook weer niet té hip want je wil ‘m meerdere jaren met plezier dragen. Dan moet-ie volgend jaar niet opeens lubberen. Ethisch geproduceerd is daarbij ook fijn.

Wat trekken we aan?

Kortom: er komen nogal wat eisen kijken bij het vinden van zowel mooie als duurzame badkleding. En waar zit die duurzaamheid ‘m eigenlijk in? Zoals we in onze rubriek Daadwerkelijk duurzaam optekenden uit de mond van duurzaamheidexpert Willa Stoutenbeek, gaat het om het maken van een zo positief mogelijke impact op je omgeving. “Duurzaamheid gaat over een proces, filosofie of aanpak waarin je rekening houdt met de impact op je omgeving en lange termijn gevolgen. Daarin probeer je een zo positief mogelijke impact te maken, en een zo min mogelijk negatieve.”

Daarbij tippen wij hier graag exemplaren waar je langer dan één zomer mee doet, want ook dat is duurzaam. Modellen waar je verliefd op wordt én blijft. En dan ook nog eens badpakken en bikini’s die dus gemaakt zijn met respect voor mens, dier en milieu. Wat vooral opvalt: veel merken gebruiken gerecyclede materialen als gerecycled polyamide. Ook populair zijn Econyl, gemaakt van gerecyclede visnetten, en Viscose Eco-Vero van houtpulp. Nieuwsgierig? Komen ze aan.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Duurzame badkleding

We verzamelden zes merken die, elk op hun eigen manier, duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.

Butter & Hazel

Butter & Hazel wordt ontworpen in Amsterdam. Benthe Liem en Isidoor van Esch, die het merk op Bali bedachten, proberen de hele productieketen zo duurzaam mogelijk te houden. Zo wordt er ethisch geproduceerd in Europa, is het verpakkingsmateriaal gerecycled of recyclebaar, de verzending CO2-neutraal en proberen ze zo weinig mogelijk afval te produceren. De kleine oplages romantische en sportieve modellen – met hier en daar een vintage knipoog naar de eighties en nineties – worden verkocht tot ze op zijn.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door BUTTER & HAZEL (@butterandhazel)

Narah Soleigh

Narah Soleigh werd in 2019 opgericht met het doel moderne badkleding te maken die de tand des tijds doorstaat, dankzij goede kwaliteit en tijdloze, veelzijdige designs. De badpakken kunnen bijvoorbeeld ook prima worden gedragen in plaats van een top of body, zie hieronder. Het merk produceert in kleine oplages in Portugal en gebruikt onder andere hergebruikt polyamide.

Viveh

Creatief ondernemer, influencer en natuurlijk Vogue-columnist Vivian Hoorn startte onlangs haar eigen merk: Viveh. Naast mooie tops en jurken, biedt ze ook badkleding geïnspireerd door Vivians favoriete plekken Ibiza en Kaapstad. De curve hugging-designs zijn van duurzamer, gerecycled nylon gemaakt van mode-afval, dat ook nog eens beschermt tegen UV-stralen. Ook is het materiaal door een innovatieve constructie twee keer zo bestand tegen chloor en zonnebrand.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door VIVEH. (@viveh__)

Undress Code

Transparantie, daar streeft Undress Code naar. Het Poolse merk ontwerpt in Warschau én laat ook alles maken in lokale naaiateliers. Hiervoor is de ecologische voetafdruk kleiner, want minder transport. Ook is er geen overproductie, zijn de verpakkingen van gerecycled karton en items zelf van gerecyclede materialen. Naast dit duurzame karakter zijn de bikini’s en badpakken gewoon heel mooi. Denk minimalistische lijnen, effen materialen en een goede snit, met veelal hoog opgesneden modellen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Undress Code (@undresscode)

Stronger

Stronger maakt zowel sportkleding als badkleding. Ze zijn momenteel bezig met de hele keten te laten voldoen aan de 17 duurzame doelstellingen van de VN. Zo streeft het Zweedse merk ernaar dat nog dit jaar 70 procent van hun producten gemaakt is van gerecyclede materialen. Ook willen ze zowel de werknemers als consumenten bovengemiddeld tevreden laten scoren. Buiten dit alles zijn de designs ook fijn comfortabel, mooi en – uiteraard – sterk, geschikt voor een actieve levensstijl. Dus alles blijft lekker op de juiste plek zitten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door STRONGER (@stronger)

Noo Paris

Op zoek naar badkleding met die typisch Franse Je ne sais quo-coolheid? Dan ben je bij Noo Paris aan het juiste adres. Ook probeert het merk zo bewust mogelijk te produceren. Dat houdt bijvoorbeeld in dat ze bij elke bestelling ondergoed doneren aan een vrouw die het goed kan gebruiken, via onder andere het Franse Rode Kruis. Daarbij produceren ze nu 61 procent eco-vriendelijk en willen ze voor het einde van het jaar op 80 procent zitten. Ze gebruiken daarvoor lokaal gemaakte materialen, maar ook Viscose Eco-Vero – gemaakt van houtpulp – en gerecycleerde vezels.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door NOO (@noo_paris)