Shoppen bij vintage en tweedehands modewinkels is – gelukkig – steeds populairder en mainstream geworden. ‘Gelukkig’, omdat het én het winkelaanbod prettig diverser maakt én het zo heerlijk grasduinen is in tweedehands modewinkels. Daarbij is het meestal duurzamer te winkelen uit een preloved aanbod mode. Waarover zo meer. Hieronder vind je fijne vintage en tweedehands modewinkels in het Gooi.
Vintage, pre-loved en tweedehands mode
We zeggen expres vintage én tweedehands, want daartussen zit een verschil. Vintage kleding gaat meestal om stukken gemaakt tot en met de jaren 90, en soms ook de 00’s. Dus een bloesje uit de nineties, dat geweldige jaren 80-blazer, de flared jeans uit de zeventiger jaren en mini-rokje uit de swinging sixties? Dat is vintage. Die mode moet dan zowel van goede kwaliteit zijn als goed behandeld, wanneer je het nu nog wil dragen. Mode nog ouder dan deze decennia, wordt vaak historische mode genoemd. Deze dient al helemaal goed geconserveerd zijn door een liefhebber of museum, wil het de tand des tijds goed hebben doorstaan.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Tweedehands mode is (meestal) niet historisch of vintage, maar komt uit de 21e eeuw. Tweedehands impliceert immers dat het een eerstehands eigenaar heeft gehad. Als je echt nauwkeurig naar definities kijkt, is vintage mode vaak ook tweedehands – want het had hoogst waarschijnlijk een eerder eigenaar tenzij jij zelf ouder bent dan 40 en het al voor een eerste ronde droeg in de nineties. Omgekeerd is tweedehands mode, niet vintage. Tweedehands kledingzaken, on- of offline, verkopen vaak items die niet ouder dan een paar seizoenen geleden gemaakt zijn. Een ander woord dat hiervoor wordt gebruikt, is ‘pre-loved‘. Is Engels, betekent hetzelfde, maar klinkt gewoon leuk(er).
Duurzaamheid en tweedehands mode
Dan de eerder geopperde stelling dat het duurzaam is om vintage en tweedehands mode te kopen. Eerder behandelden we in dit artikel al de vraag of het daadwerkelijk duurzamer is tweedehands te kopen. Een relevant thema, omdat preloved items shoppen steeds populairder wordt. Zo populair zelfs, dat er stemmen opgaan dat het ’te makkelijk’ is om snel iets tweedehands te kopen, zeker online waar de opties oneindig zijn. En dan moeten al die pakketjes alsnog verzonden worden, wat ook weer het milieu belast. Daarbij kun je je afvragen hoe duurzaam het is een fast fashion-item tweedehands te kopen.
Susan Sjouwerman, journalist gespecialiseerd in duurzaamheid, vertelde ons daarbij ook: “De groei van de ’tweedehands markt’ heeft er helaas nog niet toe geleid dat er minder nieuwe kleding wordt geproduceerd en gekocht.” Tegelijkertijd is het natuurlijk wel zo dat je een item een tweede leven geeft, wat altijd beter is dan iets nieuws kopen. “Ook al komt er uitstoot bij kijken, een tweedehands aankoop is nog steeds minder vervuilend”, stelt Sjouwerman. Het eindoordeel is dan ook: “Shop weloverwogen, en met mate.”