Van klimaatverandering tot Brexit: ontwerper en activist Vivienne Westwood stond bekend om haar politieke uitspraken, zowel op als naast de catwalk. Deze week, op 8 april, zou de uitgesproken Britse ontwerper 83 jaar zijn geworden. Ze gebruikte vaak haar catwalkcollecties om haar mening duidelijk te maken. Of dat nu op een opvallend slogan-T-shirt was of een bord dat werd opgehouden door een model dat over de catwalk liep.
Activist Vivienne Westwood
Zo veranderde Westwood, die op 29 december 2022 op 81-jarige leeftijd overleed, haar catwalkshow in een protestmars. Voor haar Red Label lente/zomer 2016-collectie droegen modellen spandoeken waarop stond: “Austerity is a crime” en “Fracking is a crime“. Milieukwesties waren een lange tijd een aandachtspunt voor de ontwerper. Aan het einde van haar lente/zomer 2013-show was er een spandoek met daarop “Klimaatrevolutie” te zien, en het jaar daarop liepen klimaatveranderingszombies over de catwalk.
Controversieel
Vivienne Westwood steunde ook controversiële figuren in het verleden. Zo trok ze aan het eind van haar herfst/winter 2013-show een T-shirt met de tekst “I am Julian Assange” aan. Daarna bracht ze een bezoek aan de WikiLeaks-oprichter in de Ecuadoriaanse ambassade. Hier vroeg hij in 2012 asiel aan om uitlevering aan Zweden te voorkomen na beschuldigingen van aanranding. Eerder verwees haar herfst/winter 2006-collectie naar de gevangengenomen Indiaanse activist Leonard Peltier.
Britse politiek
Als het op de Britse politiek aankwam, schuwde Westwood er ook nooit voor om haar stem te laten horen. Al voor de lente/zomer van 2006 gebruikte ze haar Paris Fashion Week-show om controversiële antiterrorismewetten te bekritiseren. Ze maakte haar mening over het Schotse onafhankelijkheidsreferendum duidelijk door een “Ja”-badge te dragen voor haar lente/zomer 2015-show. Ondertussen was in haar menswearfilm voor de herfst/winter 2018 (met een uniseks-collectie) een model te zien dat met de EU-vlag zwaaide, een duidelijk statement tegen de Brexit. Hieronder blikt Vogue terug op de historische politieke statements van de wijlen ontwerper door de jaren heen.

