Na veertien jaar stopt Y/Project. Het merk, dat veel aanzien verwierf onder creatief directeur Glenn Martens, die in 2013 toetrad, houdt op te bestaan. Financiële moeilijkheden, veranderingen in het leiderschap en het overlijden van oprichters Yohan Serfaty en Gilles Elalouf hebben bijgedragen aan deze beslissing. Na het vertrek van Martens in september 2024 werd het merk tevergeefs te koop aangeboden. Y/Project is van plan om archiefstukken te doneren aan diverse instellingen ter ere van Elalouf. We duiken in dat archief voor een trip down memory lane.
Modehuis Y/Project stopt ermee
Dat het financieel niet goed ging met Y/Project, was geen geheim. De herfst/winter 2024-show werd vorig jaar op het laatste moment gecanceld en in september kondigde Glenn Martens, het genie achter de spraakmakende looks van het modehuis, zijn vertrek aan. Het roept de vraag op of onafhankelijk modemerken, vroeg of laat, financieel stabiel of niet, allemaal een houdbaarheidsdatum hebben.
Want zonde is het zeker. Y/Project stond bekend om zijn onconventionele benadering van mode. Of het nu ging om samenwerkingen, shows of de unieke visie op kleding, het merk wist altijd te verrassen en grenzen te verleggen. En dan waren er de bekende elementen als de slouchy draperingen en veel volume in looks die het beste te omschrijven vallen als ‘brat’ – onverschillig, cool, gedurfd en vol attitude. Hier zijn enkele hoogtepunten uit de iconische geschiedenis van Y/Project.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Onvergetelijke shows
De catwalks van Y/Project waren nooit standaard – ze waren eerder een spektakel waarin de kleding de show stal. Een van de meest iconische momenten was de herfst/winter 2019-show tijdens Pitti Uomo in Florence. In de historische Santa Maria Novella-kerk ontdekten gasten de collectie met zaklampen, wat de ervaring een mystieke sfeer gaf. De herfst/winter 2022-show van Y/Project vond plaats in een gigantische DPD-hangar aan de rand van Parijs. Deze enorme ruimte, een knooppunt voor vracht- en bezorgwagens, was niet alleen visueel indrukwekkend, maar bood ook voldoende plek om gasten volgens de destijds geldende coronaregels te spreiden. Hier maakten we bovendien meteen kennis met de samenwerking met Jean Paul Gaultier (hierover later meer). Y/Project liet keer op keer zien dat mode niet alleen iets is om te dragen, maar ook om te ervaren.