in-het-kader-van-world-oceans-day-hoe-vaak-moeten-we-onze-kleding-eigenlijk-wassen-zo-doe-je-dat-op-een-duurzamere-manier-258610
©Arran Critchley & Julia Linkogel, Vogue Nederland, januari/februari 2023

Doe je te vaak de was? Dat zou zomaar kunnen. Het is niet alleen tijd die je zou kunnen besparen. Je kleding wassen is bovenal een duurzaamheidskwestie, waar overigens niet vaak over wordt gesproken. Toch is verzorging verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de ecologische voetafdruk van een kledingstuk. In het kader van World Oceans Day, op 8 juni, vroegen we ons af: hoe vaak moeten we kleding wassen?

Hoe vaak moet je je kleding wassen?

Spijkerbroek

Uit een studie van Levi’s blijkt dat voor zijn iconische 501-jeans de verzorgingsfase van de consument – dat wil zeggen wassen en drogen – verantwoordelijk was voor 37 procent van de ecologische voetafdruk. En voor 23 procent verantwoordelijk voor het totale waterverbruik. “Het veranderen van onze wasroutine thuis is een van de grootste kansen voor het behoud van hulpbronnen”, vertelt Paul Dillinger, vice-president van Levi’s, wereldwijd hoofd productinnovatie, aan Vogue. “Het is een ongelooflijk gemakkelijke oplossing: we vragen mensen gewoon hun was niet te doen.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Maar hoe vaak moeten we onze kleding dan eigenlijk wassen? Levi’s raadt zijn klanten aan hun spijkerbroek na elke tien keer dragen te wassen. “De gemiddelde Chinese consument wast zijn spijkerbroek na ongeveer vier keer dragen. In het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk daalt het gemiddelde tot 2,5 keer dragen tussen het wassen. In de Verenigde Staten gaat het om een draag/was-ratio van 2,3”, vervolgt Dillinger. Als je overschakelt van het wassen van je spijkerbroek elke 2,5 keer dragen naar elke tien keer dragen, wordt de ecologische voetafdruk van de consumentenfase al met 75 procent verminderd.

Wol

Het zijn echter niet alleen onze spijkerbroeken die we te veel wassen. “Wollen kledingstukken worden waarschijnlijk het vaakst te vaak gewassen”, zegt dr. Kyle Grant. Grant is CEO van Oxwash, een milieuvriendelijke wasserij en alternatief voor stomerij. “Wol heeft enkele unieke eigenschappen die bijdragen aan het vermogen om vuil en geur te weerstaan. Het materiaal kan ter plekke worden gereinigd, gelucht en/of gestoomd met een strijkijzer om de staat terug te krijgen.” Oxwash raadt aan om wollen truien na elke vijf keer dragen te wassen. Sommige experts op het gebied van breiwerk zeggen zelfs dat we onze truien pas aan het einde van elk seizoen kunnen wassen.

Beha’s, jurken, overhemden en T-shirts

Beha’s worden ook te vaak gewassen. Grant stelt voor ze na elke twee of drie keer dragen met de hand te wassen. Ondertussen moeten jurken na elke één tot drie keer dragen worden gewassen. Voor overhemden wordt aangeraden na elke één tot twee keer dragen te wassen en T-shirts na elke keer dragen. “Sommige vezels, zoals katoen, moeten worden gewassen met sterkere wasmiddelen en hogere temperaturen om het vuil los te laten. Maar de meeste kledingstukken zijn zelden vuil genoeg om hogere temperaturen nodig te hebben”, vervolgt Grant.

Het is niet alleen energie en water dat kan worden bespaard  met minder wassen – het betekent ook dat onze kledingstukken langer meegaan. “Overmatig wassen draagt bij aan krimpen, verbleken van kleuren en snellere slijtage van kleding.” Dit vertelt dr. Sonali Diddi, universitair hoofddocent aan de afdeling ontwerp en merchandising van de Colorado State University. “Met een afname van de kwaliteit van kledingproductie en overmatig witwassen, belandt meer kleding sneller op de vuilnisbelt.”

Wassen op lage temperaturen

Naast het verminderen van de frequentie van onze wasladingen, is wassen op lage temperaturen (20 tot 30 graden Celsius is de aanbeveling) ook beter voor de planeet. Dit geldt ook voor drogen aan de lucht in plaats van drogen in de droogtrommel, en het gebruik van milieuvriendelijke wasmiddelen. “Veel wasmiddelen bevatten chemicaliën, zoals fosfaten, oppervlakteactieve stoffen en optische witmakers. Deze chemicaliën kunnen schadelijk zijn als ze via afvalwaterlozing in waterwegen terechtkomen”, legt Grant uit.

Last but not least vormen microplastics – kleine plastic deeltjes die in onze waterwegen terechtkomen – een ander groot probleem als het om wasgoed gaat. Dit gebeurt met name bij het wassen van synthetische kleding (zoals polyester en nylon). Investeren in een microplasticfilter, kan helpen om het probleem aan te pakken. Een andere oplossing is om synthetische kleding waar mogelijk te vermijden.

Hoewel de was voor velen van ons misschien een hele klus is, kunnen eenvoudige veranderingen een aanzienlijke impact hebben op onze ecologische voetafdruk. “Naast energiebesparing, CO2-reductie en waterbesparing, is het veranderen van de manier waarop we de was doen gewoon beter voor onze kleding”, concludeert Dillinger.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.