Sinds 2020, nadat ik een onderzoek van The Guardian over de vervuilende globale mode-industrie las, neem ik mezelf voor alleen maar tweedehands te kopen. En dat lukt. Nu wil ik mijn idealisme in 2024 naar een hoger niveau tillen door alleen te shoppen bij jonge Nederlandse modemerken. Waarom? Omdat ik geloof dat lokaal kopen, van de nieuwe generatie modeontwerpers een verschuiving in de modewereld teweeg kan brengen.
Voornemen: kopen bij jonge Nederlandse modemerken
Het is je vast niet ontgaan: de huidige mode-industrie is niet duurzaam en structureel oneerlijk. Voor de productie van een enkel katoenen T-shirt is volgens schattingen 2700 liter zoet water nodig. Dat is voor een persoon genoeg drinkwater voor 2,5 jaar.
Ik heb de afgelopen jaren een hoop jonge modeontwerpers gesproken. Ze zijn zich bewust van de impact van de mode-industrie op het milieu en streven ernaar verandering teweeg te brengen.
Massaproductie? Nee, dank je
De productie van fast fashion wordt sinds de jaren zeventig uitbesteed aan Global South landen. Er wordt al decennia lang veel meer gemaakt dan wat nodig is. Door dit vervuilende systeem ontstaan er flinke problemen voor zowel je eigen stijl (hoe saai als iedereen er hetzelfde uitziet?) als voor onze planeet. Gelukkig zijn er een hoop jonge ontwerpers die níet snel, goedkoop en zo veel mogelijk willen produceren.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.