jill-kortleve-op-de-vraag-of-ik-geinteresseerd-was-in-modellenwerk-schudde-ik-mijn-hoofd-327550
©Walter Pierre, Vogue Nederland, januari/februari 2025

Als het aan topmodel en Vogue Collective Ambassador Jill Kortleve (31) ligt, zouden we termen als curves en body positivity niet meer hoeven te benoemen. Maar nu de vooruitgang op de catwalks stagneert, zijn de thema’s die Jill aansnijdt in haar Vogue toch weer relevant. “Ik wil een verschil maken.” Lees de preview van het interview met Jill Kortleve hieronder.

Interview met Jill Kortleve

“Mijn moeder komt uit Suriname, mijn vader uit Zwolle. Ze ontmoetten elkaar tijdens hun studententijd in Amsterdam. Voor mijn vaders werk verhuisden ze in de jaren negentig naar Limburg. Mijn zus en ik zijn geboren in Landgraaf en opgegroeid in Heerlen. Officieel is het een stad, maar ik heb het ervaren als dorp. De Limburgse mentaliteit is toch al snel ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. Waar niks mis mee is, maar voor mij voelde dat benauwend.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Happily divorced 

“Met twee werkende ouders hadden we het ruim. Mijn vader werkte als plastisch chirurg, mijn moeder in de jeugdzorg. Ze motiveerden ons om uit te zoeken waar onze interesses lagen door verschillende hobby’s uit te proberen. Ik zat onder meer op hockey en vioolles. Ik mocht zijn wie ik was, zolang ik maar mijn best deed op school. Door die vrijheid heb ik nooit het idee gehad dat er restricties waren. Ik voel me heel bevoorrecht dat ik een stabiele jeugd heb gehad en opgroeide met het idee dat ik veel mogelijkheden had in het leven. Ik wist dat ik altijd kon aankloppen voor financiële steun, dus durfde ik mijn dromen na te jagen.”

Jill Kortleve in Vogue januari/februari 2025
©Walter Pierre, Vogue Nederland, januari/februari 2025

“Op mijn dertiende gingen mijn ouders scheiden. Op zo’n leeftijd is dat niet leuk, al heb ik het niet als ingrijpend ervaren. Ik denk dat je als kind liever wil dat je ouders happy divorced zijn, dan sad in een relatie. Na de scheiding van mijn ouders verbeterde hun band en ze gaan inmiddels ook goed om met elkaars nieuwe partners.”

Kat-uit-de-boomkijker 

“Na de middelbare school kon ik niet wachten om naar Amsterdam te verhuizen. Ik schreef me in voor de Hogere Hotelschool en na een introductiegesprek werden mijn ouders opgebeld door de toelatingscommissie. ‘Jill is veel te verlegen. Stuur haar eerst maar naar het buitenland’, was het advies. Ik ben een kat-uit-de-boom-kijker. In de klas en bij vrienden was ik mezelf, maar in nieuwe, spannende situaties wist ik niet hoe ik me moest gedragen. Het was zo erg dat ik in restaurants niet eens mijn eigen eten durfde te bestellen.”

“Toch was mijn eerste reactie op het voorstel van mijn ouders om een jaar naar het buitenland te gaan: oh sick, let’s go. Ik heb vier maanden in New York een taalcursus Engels gedaan en vervolgens vier maanden in Costa Rica Spaans geleerd. Dat heeft geholpen om uit mijn schulp te kruipen. Vanaf het moment dat je wordt uitgezwaaid door je ouders op Schiphol, sta je er alleen voor. Het was een geweldige ervaring. Ik heb mensen van overal ter wereld leren kennen.”

Confidence 

“De eerste keer dat er een modelscout op me afstapte, was als tiener in Heerlen. Op de vraag of ik geïnteresseerd was in modellenwerk, schudde ik mijn hoofd. Door gebrek aan representatie in die tijd zag ik mezelf niet terug in modebladen. Waarschijnlijk dacht ik door het ontbreken van diversiteit dat er toch geen werk voor mij zou zijn. Na mijn tussenjaar verhuisde ik naar Amsterdam en begon ik aan verschillende studies, waaronder Media en Communicatie, maar op de een of andere manier kon ik er niet de motivatie voor vinden.

Ik ben een harde werker, maar alleen als ik iets leuk vind. Ik had bijbaantjes bij Models At Work en American Apparel, en was dj. Ik ging in die tijd vaak naar de Chicago Social Club, waar Robbie Baauw, oprichter van Movement Models en mijn moederagent, elke donderdag aan de deur stond. Hij vroeg me om onderdeel te worden van The Amazing Agency, een groep dj’s en performers die werden ingehuurd door festivals om op te treden. Op het podium, tussen al die geweldige, excentrieke persoonlijkheden met heel veel confidence, bloeide ik op.”

Lees het volledige interview met Jill Kortleve in het nieuwe januari/februarinummer van Vogue Nederland, dat vanaf donderdag 19 december in de winkel ligt en hier online te bestellen is.

Jill Kortleve in Vogue januari/februari 2025
©Walter Pierre, Vogue Nederland, januari/februari 2025