5-modeontwerpers-met-een-belangrijke-consistente-visie-op-mode-241681

We zitten midden in fashion month. Hoog tijd om modeontwerpers die al jarenlang meedraaien met een eigen, consistentie visie op mode uit te lichten. Deze ontwerpers laten met hun ijzersterke handelsmerk zien dat je met wat je draagt jouw leven – en zelfs de wereld – kan veranderen. De catwalk is dé plek om hun visie aan te wakkeren bij het grote publiek; het draait tijdens hun shows niet alleen om de kleding, maar ook om hun boodschap – een consistente visie op mode die voor elk van deze ontwerpers persoonlijk is.

Modeontwerpers met consistente visie op mode

Ronald van der Kemp

Duurzaamheid staat bij Ronald van der Kemp hoog in het vaandel. De Nederlandse modeontwerper laat zien dat couture zeker duurzaam kan zijn; zijn shows laten je wegdromen naar een wereld waarin prachtige mode goed (of in ieder geval: beter) is voor de planeet. Neem zijn recente coutureshow tijdens Paris Fashion Week, waarover hij sprak met Vogue. “Ik denk dat wij als ontwerpers zoveel invloed hebben op het gedrag van mensen, omdat mode tegenwoordig zo’n kracht is. We moeten het verantwoord gebruiken, als aanjager van verandering.” Voor die positieve verandering pleit de baanbrekende ontwerper uit eigen land al decennialang – nog vóór sustainability een trend werd.

modeontwerpers
©Spotlight, ANP, Spotlight
1/5
Native Share

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

Miuccia Prada

Feminisme saai? Niet als het aan Miuccia Prada ligt. Sinds 1985 weet ze – keer op keer, trend na trend – het publiek in een staat van pure bliss te brengen. De modeontwerpster (maar ook: kunstcurator, filmproducent en architect) is een heuse creatieve alleskunner. Met haar werk en femme power laat ze zien wat vrouwenmode én mannenmode met je zelfvertrouwen kan doen. Deze visie komt ook terug in haar shows. Neem de lente/zomer 2023-herencollectie van Miuccia Prada en Raf Simons met lange kragen, die op subtiele wijze kracht uitstralen. Er schuilt altijd een complexiteit van denken en een bepaalde kracht achter haar ogenschijnlijk eenvoudige kledingstukken.

modeontwerpers
©Spotlight, ANP, Spotlight
2/5
Native Share

Thebe Magugu

Thebe Magugu is een kampioen in het vertellen van de Afrikaanse les van veerkracht. “Ik hou ervan hoe wij [Afrikanen] het lijden altijd in een andere context plaatsen”, aldus de expressieve ontwerpster. Magugu sprak met Vogue over de Dunusa-markt in het centrum van Johannesburg, slechts een van de vele textielmarkten in Afrika waar kledingafval uit Amerika en Europa wordt gedumpt. Naast de politieke verhoudingen die deze berg afval symboliseert – “Verspilling lijkt een manier om te laten zien hoe rijk je bent” – erkent Magugu ook dat deze realiteit inspiratie biedt om vindingrijk te zijn. “Ik denk dat dit het geval is wanneer je onze (leef)omgeving vernietigt, maar dan zien we hoe we het in ons voordeel kunnen laten werken. En tot iets wat ons ook trots maakt.”

©ANP, Spotlight, ANP
3/5
Native Share

Iris van Herpen

Niemand neemt je zo goed mee in een futuristische fantasiedroom als Iris van Herpen; het is bijna onmogelijk om níet je fantasie los te laten op wat couturemode kan zijn na het zien van een show van de Nederlandse ontwerpster. Ze is een van de weinige visuele verhalenvertellers die kunst en wetenschap combineert met mode. De technieken die ze implementeert – van laser cuts tot 3D-prints – worden als een sprookje aan je voorgelegd. De gedachte dat kleding een object is zonder leven wordt door Van Herpen al jarenlang in twijfel getrokken; op de modellen en andere geluksvogels die de kleding van Iris van Herpen mogen dragen, lijkt de kleding namelijk te ademen.

©ANP
4/5
Native Share

Stella McCartney 

Als we het over uitzonderlijke modeontwerpers met een visie hebben, moeten we Stella McCartney zeker benoemen. Zij slaagde er met haar consistente visie voor diervriendelijke mode in om Chloé weer tot een gewild merk te maken; de verkoop steeg aanzienlijk met de Britse designer aan het roer. Haar klanten? Vele beroemdheden – die overigens door haar geconfronteerd werden met het feit dat bont en leer écht niet meer kunnen. Enkele van haar prominente klanten zijn Kate Moss, Gwyneth Paltrow en Madonna (voor wie ze een trouwjurk ontwierp). McCartney maakte als een van de eerste in de mode-industrie jassen van imitatiebont en nepleer uiterst gewild. Dankzij haar is ons beeld van ready to wear-mode compleet veranderd.

©Spotlight
5/5
Native Share