Suède heeft duidelijk een moment. Naast suède schoenen zijn ook jassen en tassen steeds vaker te zien op de catwalk en in het straatbeeld. Het materiaal geeft instant een coole twist aan je look, maar er is één probleem: suède mooi houden is best lastig. Zeker bij suède jassen en tassen, waarbij het oppervlak groter is dan bij schoenen. Daarom delen we tips om deze boterzachte items zacht, schoon en dus mooi te houden. Tried and tested, want ik belandde zelf laatst onverwacht in een enorme stortbui met mij favoriete suède trenchcoat. Leer van mij en neem wél een poncho mee in je tas, maar mocht het je ook overkomen: dit zijn onze tips voor het schoonmaken van suède jassen en tassen.
De populariteit van suède
Suède is een materiaal dat komt en gaat qua populariteit. Eind jaren zestig en begin jaren zeventig was suède een vast onderdeel van de hippie-stijl. Suède trenchcoats, laarzen en tassen pasten helemaal bij het vriendelijke, zachte en toch rock-‘n-roll-achtige uiterlijk dat in die tijd bon ton was. Beige, bruin, oranje en groen waren toen de geliefde tinten. In de jaren tachtig en negentig sloeg de modeklok vooral aan op hardere, glimmende materialen en felle kleuren. Denk aan lakleer, spijkerstof, metallic en materialen en neon-tinten.
Begin deze eeuw werd suède weer meer gezien, denk aan de enorme populariteit van Uggs in de noughties. That was hot. Zoals dat gaat met trends, is het materiaal nu – bijna twintig jaar later – weer alom vertegenwoordigd. Wat opvallend is, is dat de items uit de seventies ook weer terugkomen – zoals de eerder genoemde suède trenchcoat, maar ook laarzen en grote hobo-achtige tassen.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Wat je moet weten over suède
Maar wat is suède nou precies? Het materiaal is de binnenzijde van leer, dus van een dierenhuid. (Echte suède dan, want er zijn natuurlijk ook vegan varianten.) De naam suède komt trouwens van het Franse woord voor Zweden; in het Frans werden vroeger suède handschoenen ‘gants de Suède’ genoemd.
Zoals gezegd een prachtig materiaal, maar praktisch? Not so much. Leer, de buitenkant van een dierenhuid, is bedoeld om tegen allerlei weersomstandigheden te kunnen zodat dieren buiten beschermd zijn tegen bijvoorbeeld kou, regen en sneeuw. Omdat suède de binnenkant van het vel is, heeft het deze vochtwerende eigenschappen niet. Sterker nog, suède heeft een open structuur en kan dus bar slecht tegen vocht en vuil – of zeg maar gerust: het kan er níet tegen.
Suède jassen en tassen schoonmaken
Natuurlijk bestaan er trucjes om ook dit materiaal schoon te maken. We zetten ze op een rij.