chateaucore-is-de-nieuwste-core-die-de-modewereld-verovert-327532

Een paar jaar terug, het begon allemaal in 2022, ontstonden in de modewereld ineens allemaal ‘cores’. Nog steeds worden we gebombardeerd met deze overtreffende trap van trendy. Dus na onder meer Balletcore, Blokecore, Barbiecore, Tenniscore, Normcore en Cottagecore is het tijd voor een nieuwe: Châteaucore. Pinterest onthulde onlangs hun trendrapport voor 2025 op basis van de meest gezochte trefwoorden. En daaruit bleek dat er veel gezocht werd op Châteaucore, een esthetiek geïnspireerd op de middeleeuwen.

Châteaucore is trending

Zoekopdrachten naar robijnen ringen zijn met 50 procent gestegen, de term blauwe middeleeuwse jurk is met 85 procent gestegen en kettingen van maliënkolder (hemd gemaakt van ijzeren ringetjes dat in de middeleeuwen door soldaten werd gedragen als pantser, red.) met 45 procent. Waar komt het plotselinge enthousiasme voor dit fenomeen vandaan?

“De gotische stijl is terug in de mode”, zeggen Pinterestexperts in hun trendvoorspellingsrapport voor 2025. Ook nu al is de esthetiek populair, niet in de laatste plaats omdat verschillende A-listers er hun signature look van hebben gemaakt. Een voorbeeld hiervan is model Amelia Gray die gezien wordt als de nieuwe koningin van de Succubus chi-trend, dankzij haar zwartbruine haar en rode loper-outfits bestaande uit kant, puur en satijn. Deze trend is ontstaan als tegenhanger van de overdreven schone, engelachtige esthetiek en stille luxe.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Nu is het dus tijd voor maliënkolders en fluwelen jurken. De filmwereld is overigens ook verantwoordelijk voor deze comeback. Veel regisseurs hebben films gemaakt gebaseerd op de middeleeuwen, wat deze comeback onvermijdelijk heeft ondersteund. Zo was de Franse film La Demoiselle et le Dragon een hit op Netflix in 2024, terwijl Nosferatu van Robert Eggers, een verhaal over de angstaanjagendste vampier aller tijden, op eerste kerstdag uitkomt. En een biopic over Jeanne d’Arc zit ook in de pijplijn.

beeld nosferato
©Beeld uit de film Nosferatu, Everett Collection

De middeleeuwen in de mode

Als we aan de middeleeuwen denken, denken we meteen aan een maliënkolder. En dan moeten we natuurlijk Paco Rabanne noemen, die er door de jaren heen z’n signatuur van maakte. De designer werd wereldberoemd met zijn maliënkolderjurken. Julien Dossena, creatief directeur van Rabanne, is in zijn collecties ook altijd trouw gebleven aan het erfgoed van de Spaanse designer. Kijk maar eens naar zijn nieuwste collectie voor de herfst/winter 2024-2025. Met de collectie wordt het verleden gevierd en mythen gecombineerd met gedroomde verhalen.

Toegegeven, Châteaucore is niet bepaald nieuw. Zo liet Jeremy Scott zich voor zijn Moschino herfst/winter 2017-collectie ook inspireren door het middeleeuwse tijdperk. Hij showde een waar spektakelstuk: een kroonluchterjurk met Swarovski-kristallen. Ook Bruno Sialelli, destijds creatief directeur van Lanvin, presenteerde in zijn herfst/winter 2019-2020-collectie zijdeachtige outfits, verrijkt met gotische letters.

©Moschino herfst/winter 2016-2017
show Lanvin
©Lanvin herfst/winter 2019-2020
Rabanne Chateaucore
©Rabanne herfst/winter 2024-2025
show Balenciaga
©Balenciaga haute couture herfst/winter 2023-2024

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue FR.