waarom-girl-math-trending-is-een-koopjes-logica-die-jij-gegarandeerd-herkent-269749
©Spotlight

Wanneer je op het punt staat om een dure aankoop te doen, voelt het soms moeilijk om te rechtvaardigen waarom je dat ene item voor dat geld gaat kopen – we’ve all been there. Toch vind je, in je hoofd, altijd een manier om je actie te rechtvaardigen. Bijvoorbeeld: als je die schoenen nu koopt, en er vervolgens jaren mee doet, dan is de aankoop praktisch gratis, toch? Deze logica wordt ook wel Girl Math genoemd, en gaat momenteel viral op Tik Tok. Wat betekent Girl Math precies? We leggen het uit – en dat is zowel lachwekkend als een tikkeltje problematisch.

Wat is Girl Math?

Girl Math is de nieuwste trend op Tik Tok, hoewel het eigenlijk geen nieuw fenomeen is – sorry Gen Z-ers. We gebruiken deze gedachtegang al eeuwen om aankopen te verantwoorden; er zijn verschillende manieren waarop je de populaire Girl Math-formule kunt toepassen.

Cost per wear is een populaire, en een die al jarenlang als argument wordt gebruikt om tóch die dure tas of schoenen te kopen. Hoe de formule werkt? Je deelt de kosten van een kledingstuk door hoe vaak je het waarschijnlijk gaat dragen. En voilà: ineens lijkt die The Row-tas die ik in 2020 kocht praktisch gratis.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Maar ook het idee dat cashgeld gratis geld is, wordt veel ingezet wanneer er geshopt wordt (want: als het niet op je bankrekening staat, bestaat het geld niet). Nog zo een: als je een bedrag onder de 10 euro uitgeeft, ’telt’ het sowieso niet.

Koopjes-logica

Dan het uitgeven van geld via een ‘online portemonnee’. We kennen denk ik bijna allemaal wel het gevoel wanneer we bijvoorbeeld onze Vinted-wallet gebruiken. Stel je hebt behoorlijk wat kleding verkocht, en daar 200 euro in staan. Vervolgens koop je iets van 250 euro. Dan voelt het alsof je maar 50 euro hebt uitgegeven. Wie denkt dan niet: wát een koopje?

Nog een leuke: het feit dat je nu veel geld uitgeeft aan, bijvoorbeeld, een paar Alaïa-schoenen, zorgt ervoor dat je er goed uitziet tijdens je aankomende sollicitatiegesprek. Hierdoor krijg je natúúrlijk de baan aangeboden, en word je supersuccesvol. Iets wat nooit was gebeurd als je die Alaïa’s niet had gekocht, toch? Bovendien kun je met die baan en het geld dat je daarmee gaat verdienen die Alaïa’s makkelijk ’terugkopen’ (en nog wel tien paar).

Excuus of investering?

En zo kan ik nog wel even doorgaan; iedereen heeft zijn eigen versie van een Girl Math-formule. Maar alle gekheid op een stokje: al deze argumenten zijn natuurlijk flauwekul. Want het feit is: hoe groot het bedrag ook is, je staat waarschijnlijk op het punt (veel) meer geld uit te geven dan je eigenlijk zou willen. Al betekent dit niet dat dit altijs slecht hoeft te zijn – integendeel. Een investering in iets moois dat je jarenlang gaat dragen, is een investering in jezelf. Maar het is wél van belang dat je niet eindeloos doorgaat met Girl Mathing, want dan hou je uiteindelijk geen geld meer over om mee te Girl Mathen.

Dat is dan ook de kritiek die online wordt uitgesproken; het zou in de hand werken dat jonge meisjes geld uitgeven dat ze eigenlijk helemaal niet hebben. Tegelijkertijd schetst het ook een beeld van vrouwen en mensen die zich identificeren als vrouw, namelijk dat ze niet fatsoenlijk kunnen rekenen en verantwoord met hun geld kunnen omgaan.

Gelukkig kunnen we die argumenten snel de wereld uithelpen, want deze zogeheten meisjeswiskunde is een mentale boekhouding die óók veel andere mensen hanteren – inclusief mannen.

Een betere verantwoording

Het punt is echter: dit gaat niet over mannen of vrouwen, of goed of fout, of dom of slim. Het gaat erom dat we allemaal weleens een verantwoording voor iets veel te duurs hebben geknutseld in ons hoofd. Sterker nog: met een beetje creativiteit zouden we álles in ons hoofd kunnen rechtvaardigen. Belangrijker is het om te bedenken waaróm je iets wil. Zolang je dingen koopt waar je écht van houdt, die lang meegaan, en die je je kunt veroorloven, heb je het al snel bij het rechte eind.

En anders haal je toch een dagje geen koffie buiten de deur? Hebben je gelijk weer winst gemaakt, toch?