Best intrigerend om je af te vragen wie in 2024 op Net-a-porter.com de woorden hobo bag intypt. De term is verouderd en problematisch, toch gebruiken luxe merken ‘m nog steeds om een ruim silhouet zonder structuur te beschrijven.
De hobo-tas
De vergelijking tussen de slungelige tassen die eind 19e eeuw door Amerikaanse gastarbeiders werden gedragen, toen de term ‘hobo’ ontstond, en de luxe lederen tassen van vandaag die meer dan duizend euro kosten, is absurd. Het opent de modewereld opnieuw voor beschuldigingen van culturele toe-eigening. Auteur Sarah Raphael merkte eerder op dat de hobo-tas zo ver van zijn oorspronkelijke betekenis is afgedwaald dat de meeste mensen het verband niet leggen.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Consumenten die de boho trend volgen, denken niet na over de keren dat de industrie werd bekritiseerd voor het te gelde maken van homeless chic (ontwerpers als John Galliano en Vivienne Westwood werden hier eerder van beschuldigd). Ze willen simpelweg een van de populaire accessoires bemachtigen die door sterren als Bella Hadid, Kylie Jenner en Hailey Bieber worden gedragen, mogelijk zonder te beseffen dat de term problematisch is.
Winst boven moraal
Zelfs als merken hun tassen niet direct hobo noemen, zullen zoekmachines de tassen alsnog tonen op basis van de term. Zo heeft Saint Laurent voor de grote versie van hun kenmerkende Le 5 à 7 tas de naam Le 5 à 7 Supple bedacht. Chloé plaatst de term hobo achter de naam van hun minimalistische tas, Marcie. Miu Miu zegt terloops: “Kosmopolitisch, veelzijdig en gestroomlijnd: de nieuwe leren hobo-tas straalt klassieke charme en moderne dynamiek uit.” Dit lijken misschien tegenstrijdige woorden, maar ze spelen in op de nostalgische stemming terwijl ze het merk vernieuwen. Dit is een streven van elk merk in het huidige lastige retailklimaat. Maar moet winst boven moraal gaan?