De Stonewall-rellen van 1969 maakten de weg vrij voor verandering. Honderden mensen kwamen bij elkaar in zeer creatieve looks. Ontwerpers durfden na die rellen de eeuwenoude heteronormatieve modestijl in twijfel te trekken. Sterker nog, ze waren bereid heteronormatieve schoonheidsidealen volledig de das om te doen. Ontwerpers als Ann Demeulemeester, Maison Martin Margiela, Vivienne Westwood en Raf Simons zijn allemaal anti-mode pioniers. Ook Marques’Almeida is een fijn merk dat anti-mode omarmt.
Het korset
De underground Harlem ballroom gemeenschap heeft een stempel gedrukt op het modelandschap. Hoewel vrouwen door de geschiedenis heen shapewear gebruikten, waren het toch echt drag-artiesten die lichaamstypen met overdreven rondingen populair maakten. De Franse ontwerper Jean Paul Gaultier maakte in 1984 zijn iconische campy cone-bustier-jurk. Het werd een instant hit onder leden van de LGBTQIA+ gemeenschap. Nu zien we die invloeden terug in recente collecties van o.a. Christopher John Rogers en Schiaparelli.
Uniseksmode
De Harlem Drag Balls in 1920 boden ruimte voor mensen om kleding van een ander geslacht te dragen. Hoewel heteronormativiteit binnen de gemeenschap vervaagde, floreerde genderloze kleding pas tientallen jaren later. Denk bijvoorbeeld aan ontwerper Rick Owens, die sinds 2002 uniseks mode in zijn merk heeft geïmplementeerd. Ook Peter Do, een van de favoriete designers van Vogue’s hoofdredacteur Yeliz, is geïnspireerd door uniseks mode.