Er gaat niets boven onverwachts een modejuweel tegenkomen in een vintage of tweedehands winkel. Online tweedehands items zoeken geeft je echter toegang tot meer stijlen dan zelfs het meest goed gesorteerde vintage imperium.
Online op zoek gaan naar tweedehandse stukken kan tricky zijn. Je kunt ‘op pad’ gaan met een specifiek item in gedachten, en dan belanden in een web van eBay-biedingen en Depop DM’s.
Online vintage kopen: hier moet je aan denken
Mode-editors struinen Vestiaire Collective af op zoek naar vintage goederen, terwijl Rihanna, Kaitlyn Dever en Tracee Ellis Ross de schat aan glinsterende avondkleding van Shrimpton Couture hebben ontdekt. “De doorverkoopmarkt is drastisch veranderd sinds we iets meer dan tien jaar geleden begonnen”, zegt medeoprichtster Sophie Hersan van Vestiaire Collective. “De vraag naar tweedehands is de afgelopen tien jaar aanzienlijk toegenomen omdat jongere klanten zich steeds meer bewust zijn van de milieu-impact van mode.”
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Als je nog niet eerder online naar pre-loved spullen hebt gezocht, heeft Vogue tips, advies van experts en insider-kennis verzameld om je op weg te helpen. Zie hieronder Vogue’s gids voor online vintage shoppen.
1. Online vintage is makkelijk
Negeer eventuele negatieve vooroordelen over online vintage winkelen. Het is net zo eenvoudig als nieuwe dingen online kopen, maar vereist gewoon wat meer tijd en geduld. “Blijf trouw aan je eigen stijl en vind verkopers en vintage bloggers die bij jou passen. Instagram barst van de variatie en inspiratie,” zegt Clare Lewis, oprichter van Retold Vintage tegen de Britse Vogue. Ze voegt eraan toe: “Laat je niet afschrikken door maatvoering en labels. Afhankelijk van de leeftijd van het kledingstuk zal de maat anders zijn, dus ik raad altijd aan om een meetlint te gebruiken en goed je lichaamsmaten te leren kennen.”
Cherie Balch, oprichter van Shrimpton Couture, voegt daar aan toe: “Je hoeft je stijl niet radicaal te veranderen om vintage in je leven te roepen. Zoek gewoon naar stukken die het meest op jou lijken. Koop waar je van houdt, ongeacht wanneer het is gemaakt.”
2. Wees specifiek
De online wereld is oneindig. Ons advies? Ga op zoek naar iets specifieks. Het is niet te voorspellen wat je tegenkomt, maar het is beter om alvast iets in gedachten te hebben. Door je zoekopdrachten specifiek te maken, vind je sneller waar je naar zoekt. Op die manier zul je waarschijnlijk iets vinden dat je leuk vindt, of beter nog, iets waar je van houdt.
“Als je een leuk jurkje wilt dat je één keer draagt en vervolgens opnieuw verkoopt, zoek dan gewoon iets voor die gelegenheid”, zegt Balch. “Mocht je op zoek zijn naar een kledingstuk voor de langere termijn, let dan op stoffen en constructie. Als je veel geld in een item stopt, let dan op de details of koop bij een betrouwbare bron. Sommige mensen verzamelen vanuit een specifiek gezichtspunt; een bepaalde ontwerper of werk uit een bepaalde periode bijvoorbeeld. Anderen verzamelen op basis van een silhouet, een decennium of een stofsoort”, vervolgt ze. “Er zijn geen regels en je kunt op elk moment van gedachten veranderen. De mogelijkheden zijn eindeloos.”
3. Maak een moodboard
Verzamel foto’s die je mooi vindt (pas op: al die bewaarde screenshots kunnen je filmrol verstoppen). Op die manier heb je altijd genoeg inspiratie als je ideeën opraken. Of het nu gaat om archieffoto’s of outfitfoto’s in straatstijl, vul Pinterest (of een album op je telefoon) met ‘inspo’-afbeeldingen.
4. Doe eigen onderzoek
Wat is een betere manier om de trends uit de jaren ’90 te shoppen dan door diep te graven en originele stukken uit die tijd te vinden? Een snelle Google-zoekopdracht kan al onthullen welke merken van nu de throwbacks uit de jaren ’90 omarmen.
Het is ook de moeite waard om de materialen en labels te lezen als je een investeringsaankoop overweegt, plus belangrijke items die waarschijnlijk hun waarde niet zullen verliezen. Lees hier de Vogue-gids voor het succesvol kopen van een authentieke vintage handtas.
5. Geduld is de sleutel tot succes
De ene dag zit je mand vol met geweldige stukken, de volgende dag heb je moeite om iets te vinden waar je jezelf in ziet lopen. Blijf onbevooroordeeld en onthoud: online vintage winkelen is een marathon, geen sprint. En raak niet ontmoedigd als een stuk uit je favorietenlijst al aan een ander is verkocht. Blijf gewoon zoeken.
6. Gebruik de beschikbare online tools
Benader vintage shoppen zoals je elke andere online winkelsessie zou doen en gebruik de beschikbare tools om te bepalen wat je zoekt. De meeste online vintage websites en apps bieden geavanceerde filterinstellingen die je kunt instellen op basis van bijvoorbeeld maat, prijs, merk, stijl, kleur, enzovoort.
7. Het hoeft geen rib uit je lijf te zijn
Depop en Vinted zijn geweldige plekken om betaalbare tweedehands stukken te vinden. Je kunt gemakkelijk op hashtags zoeken om stijlen te vinden die jij leuk vindt. Ook kun je de verkoper een bericht sturen om vragen te stellen over het item.
8. Pre-worn is pre-loved
Vintage winkelen betekent dat het product niet in een splinternieuwe staat is, maar beschouw dit zeker niet als negatief. “Een item met een verleden is doordrenkt met verhalen uit een andere tijd”, zegt Harriet Hawksworth, hoofdredacteur bij Farfetch.
9. Draag je het niet? Verkoop het
Verkoop de stukken die je niet meer draagt. Iemand anders kan ze een nieuw leven geven.
Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.