Dat de shapewearproducten van Skims – het merk van Kim Kardashian – totale hits zijn, is je vast niet ontgaan. Tenminste, als jouw algoritme op social media een beetje lijkt op dat van mij. Nu er gisteren ook nog een pop-up werd geopend van Skims in filialen van de Bijenkorf, het eerste fysieke verkooppunt in Nederland, lijkt de hype compleet. Na maanden gluren zwichtte ik een paar weken geleden voor de aankoop stimulerende kracht van al die real-video’s. Ik kocht online (dus zonder te kunnen passen) verschillende shapewearitems: een legging, string en bodysuit. Na uitgebreid testen van de producten, met allemaal verschillende sterktes van ‘correcting‘, heeft deze eenkoppige jury een oordeel geveld. Lees de resultaten hieronder.
Shapewear van Skims
De populariteit van Skims-shapewear, is makkelijk te verklaren. Kim Kardashian & co zijn natuurlijk (open deur hier) gigantische influencers. Als de oprichter zelf iets op haar kanalen zet, heeft ze al een miljoenenbereik. Zelf vind ik een product dan niet per se interessant. Ook de vele video’s die op social media verschijnen van ‘echte gebruikers’ bewegen me normaliter niet om items te kopen. De donkere krochten van sociale media-algoritmes zijn misschien ondoorgrondelijk, maar het is toch vrij helder dat deze mensen betaald worden voor de video’s.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Wat deed me dan toch besluiten om meerdere producten – ja méérdere inderdaad – in één klap te bestellen bij Skims? Ten eerste: het was een druilerige zondag, ik was aan het deep scrollen en kwam steeds dat Skims-bodysuit tegen. Ten tweede, en dat is belangrijk: ik hoor al maanden goede verhalen over Skims van mensen die ik vertrouw, waaronder moderedacteuren. Tot slot: ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik heb nu eenmaal een paar broeken in mijn kast hangen die nét te strak zitten. Als ik ‘het internet’ mag geloven, doet zo’n shapewearbodysuit dan wonderen.
Werkt shapewear echt?
Voor de duidelijkheid: ik vind het geen aanrader om kledingstukken in je kast te hebben die eigenlijk te klein zijn, en waarvan je dan hoopt dat je er ooit weer in past. Zeker niet als dat betekent dat je overgaat tot een ongezond eetpatroon. Aan de andere kant veranderen lichamen nou eenmaal. Bijvoorbeeld als je, net als ik, kinderen hebt gekregen en daarna niet (meteen) je oude vorm terugkrijgt. Of als je door een andere medische of natuurlijke oorzaak juist afvalt. Dan kan zo’n iets te krappe broek, rok of jurk opeens wél weer goed zitten. Een ‘ooit past-ie weer’-broek in je kast is denk ik alleen een probleem als-ie je een rotgevoel geeft.
Als dat allemaal niet het geval is, en je je toch weer lekker wil voelen in die net te kleine jeans, kan shapewear een mooie oplossing bieden. Om het bij mezelf te houden – en hier komt misschien too much information – bij een buik die behoorlijk uitgerekt is door een zwangerschap, kun je bijvoorbeeld te veel vel behouden, een zacht buikje of een gevoelloze huid boven een keizersnedelitteken. Dan komt corrigerend materiaal mooi van pas. (Overigens vind ik de term corrigerend behoorlijk aanstootgevend omdat het suggereert dat er een fout hersteld moet worden. Shapewear klinkt dan toch vriendelijker.)
Bestellen en maten van Skims
Oké, gezwicht dus. Het bestellen van Skims werkte in mijn ervaring heel prettig. De site is overzichtelijk en geeft veel informatie, over maten en materialen – waarover zo meer. Daarnaast is het ondergoed in veel kleuren verkrijgbaar, matchend bij je huidskleur. Als je eenmaal een product hebt gevonden dat je graag wil hebben, gaat bestellen soepel. Per land kun je opzoeken hoe lang de bezorgtijd is en hoeveel bezorgkosten of invoerrechten je betaalt. Voor Nederland geldt dat de bezorging vier tot zeven dagen duurt voor express shipping en tien tot zestien dagen voor een reguliere zending. De kosten daarvoor zijn respectievelijk 15 en 10 euro; boven de 85 euro zijn express shopping-kosten gratis. Hier zitten invoerrechten bij. Bij mij kwam het pakketje netjes na vijf werkdagen aan.