Dit seizoen maken studs een opvallende comeback. Maar waar de metalen accenten ooit een teken waren van rebellie, zien we studs nu in een sophisticated jasje. Van de catwalk en het straatbeeld tot onze favoriete festivals: vooral de tas met studs zien we overal. Waar komt deze populariteit vandaan?
Van punk naar DIY
Laten we eerst even terugspoelen. Studs werden lang geassocieerd met rebellie. Ze werden voor het eerst populair in de jaren zeventig en tachtig, dankzij de punk- en rockbewegingen. Leren jassen, riemen en tassen versierd met metalen studs waren symbolen van verzet, gedragen om op te vallen en een statement te maken.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Maar studs bleven niet alleen een symbool van de tegencultuur. In het begin van de jaren nul begonnen modeontwerpers als Alexander McQueen en Valentino studs op te nemen in hun luxe collecties als details op handtassen en schoenen. De ooit rebelse studs werden nu ingezet om luxe items een edgy randje te geven.
In de jaren tien was er opnieuw sprake van een studs-trend, maar dan meer in een DIY-context. Ik herinner me nog goed dat iedereen de kunst van customizen ontdekte en dat we in no time onze spijkerjasjes en petten hadden volgeprikt met vierkante studs.
Studs maken een comeback
En nu zijn studs dus weer terug. Maar niet helemaal zoals we ze kennen. In tegenstelling tot eerdere rebelse, ‘harde’ versies neigt de huidige trend naar een meer toned down variant. Ronde studs winnen het van hun vierkante tegenhangers en geven kledingstukken en tassen een zachter, maar toch impactvol randje. Ontwerpers versieren met name materialen als suède en leer met studs, en we zien ze vooral terugkomen in boho-chique looks. Niet zo gek, want de moderne versie van de boho-esthetiek maakt (mede dankzij de debuutcollectie van Chemena Kamali voor Chloé) óók een comeback.
Zo spotten we de studs bijvoorbeeld bij Isabel Marant – al is dit merk altijd al fan geweest van franjes en versieringen. Maar we zien ook studs op de broekspijpen van jeans bij Sonia Rykiel. En Loewe pakt groots uit met gigantische studs op kledingstukken rond de middel. Dior gaat aan de haal met enorm veel metalen accenten op kledingstukken, en bij Burberry zien we studs op de schouders en kraag. Hermès, Wales Bonner en Stella McCartney versieren de randen van kledingstukken met rijen studs, en Miu Miu plakt de studs op hun populaire ballerina’s. Bij Chloé spotten we tot slot grote exemplaren op knielaarzen.