Aloë vera-sap heeft waarschijnlijk weleens in je koelkast gestaan. Zo niet, dan vind je het doorschijnende drankje in grote flessen in de meeste winkels, waar het vaak vragen oproept over hoe het te gebruiken. Waar de hydraterende en helende eigenschappen van de huidgel best bekend zijn, is er minder bekend over de voordelen van het sap. Toch is het een waardevolle bondgenoot op het gebied van gezondheid. Zo heeft aloë vera-sap een ontgiftende werking op het lichaam, maar zijn er nog veel meer voordelen.
Wat is aloë vera?
Aloë vera is een vetplant die bekendstaat om zijn vermogen water vast te houden. Er zijn veel soorten, maar de bekendste op het gebied van cosmetica is de barbadensis miller, ook wel bekend als aloë vera, arborescens (met gekartelde bladeren) en chinensis, afkomstig uit China, met lichtgroene stengels.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
De heilzame werking voor de opperhuid is al bekend sinds de klassieke oudheid. Koningin Cleopatra, bekend om haar lichaamsverzorging, dompelde zich onder in een mengsel van aloë vera-sap en geitenmelk om een zachte, gladde huid te krijgen. De gel uit de plant, wordt nog altijd gebruikt als middel in zonnebrand. Daarnaast is de gel ook fijn om te gebruiken op de huid na beschadiging in de zon.
Veel mensen weten niet dat Italië de thuisbasis is van een belangrijke aloë vera-producent. De stad Martano, in het zuiden van Italië, is omgedoopt tot ‘de stad van aloë vera’ dankzij het initiatief van ondernemer Domenico Scordari, die drieduizend aloë bomen plantte in de stad en vervolgens een toeleveringsketen creëerde voor producten op basis van dit kostbare elixer.
Wat zijn de voordelen van aloë vera-sap?
Het vruchtvlees van de plant produceert een semi-transparant sap met een licht pittige smaak dat je bijvoorbeeld kunt toevoegen aan je sappen en smoothies. Het is rijk aan vitamines en mineralen en een van de weinige plantaardige bronnen van vitamine B12. Dit is een waardevolle voedingsstof bij de aanmaak van rode bloedcellen en komt alleen in aanzienlijke hoeveelheden voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, zoals vlees, vis, melk, lever en eieren.