De Italiaanse zussen Cristina en Silvia Crotti veegden hun modecarrière van tafel om zichzelf opnieuw uit te vinden in de gastronomie. Nu maken ze mensen extatisch met hun ambachtelijke balsamicoazijn. En dat doen ze het liefst in hun eigen Noord-Italiaanse paradijs.
Het Italiaanse paradijs van Cristina en Silvia Crotti
Het is zondag als ik de gezusters Cristina en Silvia Crotti spreek en iedere italofiel weet wat dat betekent: il pranzo della domenica, de uitgebreide lunch met de familie staat die dag centraal. Cristina (55) en Silvia (52) hebben net de heilige oerklassieker op uit deze regio: cappelletti in brodo di capone, gevulde pasta in kapoenbouillon, gemaakt door hun inmiddels drieëntachtigjarige moeder.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
De gedistingeerde maar evenzo knuffelbare Crotti- zussen zijn de eigenaars van Il Borgo del Balsamico, een feeëriek, slow balsamico-oord in Albinea, een dorpje dat ingeklemd zit tussen Parma en Modena in het gastronomische hart van het Noord-Italiaanse Emilia- Romagna. Een plek waar culinaire traditie en natuur samenkomen, waar het landschap je zintuigen op scherp zet met de geur van wilde bloemen en wijnranken en voorbijschietende hazen. De borgo herbergt een balsamicomakerij, een stoere, steenrode familievilla en een bed and breakfast met gastenverblijven in historische panden uit begin 1800. Het geheel ligt verscholen in een weelderige tuin met buxushagen, beelden en palmen. Er zijn wijngaarden, de kippen leggen eieren met diepgele dooiers en in de acetaia, het azijnhuis waar de balsamicoazijn rijpt in gigantische eikenhouten vaten, kom je het dichtst bij deze eeuwenoude Italiaanse traditie.
Uit de hand gelopen hobby
Het is nog herfst tijdens het interview, het uitgelezen seizoen om Italië te bezoeken vanwege het verkleuren van de natuur, het zachte herfstlicht en de milde temperaturen. Maar ook op culinair gebied is dit jaargetijde de jackpot. Het is de tijd van wilde paddenstoelen, nieuwe olijfolie en de druivenoogst voor wijn en balsamicoazijn. “De oogst was dit jaar al eerder, vanwege de extreme warmte”, legt Silvia uit. “We zitten nu op de most te wachten, het onvergiste druivensap.” Een spannend moment, want de most is de basis voor een nieuwe lading balsamicoazijn, die straks jaren zal rijpen op eikenhouten vaten.