Op het eiland Sumba bouwden Christian en Ka’ala Sea een paradijselijk toevluchtsoord, eco-retreat Ngalung Kalla (Grote Golf). Net als de lokale bevolking leven zij en hun drie dochters er met diep respect voor de natuur. Het ontbijt hangt in de palmbomen, het diner zwemt in zee. “Of de haaien hier gevaarlijk zijn? Nou, ze hebben hun tanden natuurlijk niet voor niets.”
Close to Mowgli
In Europa is Christian Sea nog nooit geweest, hij heeft er niks te zoeken. Hij voelt zich alleen aangetrokken tot plekken die zo ver mogelijk verwijderd zijn van civilisatie. Geboren op Saint Thomas, een van de Amerikaanse Maagdeneilanden in de Caraïben, leefde hij met zijn ouders en drie jongere broers jarenlang overal en nergens. Op een houten zeiljacht van vijftien meter.
“Mijn intelligente, rebellerende ouders probeerden te ontsnappen aan een conventioneel leven”, zegt Christian lachend via een videocall. Het loopt op dat moment op Sumba tegen de avond en op het scherm is in de achtergrond vaag een wilde jungletuin te bewonderen. De man die fotograaf Anne Menke tipte als ‘close to Mowgli’, blijkt een knappe verschijning met wilde blonde haren en een aanstekelijke energie. Alles aan Christian Sea straalt avontuur en een actief, non-conformistisch leven uit.
Vrijgevochten
Op zijn dertiende, tijd voor highschool, settelde de familie Sea zich weer op Saint Thomas. Hier bracht Christian zijn vrije tijd surfend, speervissend en met free diving door. Later ging hij studeren aan de universiteit van Hawaï en zou hij dertien jaar lang op alle eilanden van de staat Hawaï verblijven. “Maar ik werd verliefd op wat we het ‘Grote Eiland’ noemen, ook Hawaï genaamd. Waar het leven vrijer is en de Hawaïaanse cultuur sterker en toegankelijker.” Hij kreeg er de prestigieuze titel Waterman, wat staat voor iemand die alle ocean skills beheerst. Niet alleen surfen en vissen, maar ook duiken, speervissen, zwemmen, kitesurfen, foilsurfen, álles. Christian: “Hij of zij – er zijn ook Watervrouwen – voelt zich in principe net zo comfortabel in zee als op land. Vroeger was de titel voorbehouden aan koningen en stamhoofden. Zij waren de enigen die op Hawaï mochten surfen en überhaupt op het strand mochten komen.”
Christian kent het water pal voor zijn eigen retreat, de Indische Oceaan, op zijn duimpje. Voeg daarbij dat hij met gemak in een palmboom klimt voor een kokosnoot als ontbijt en met een speer de zee ingaat om zijn eigen diner te vangen, en de vergelijking met Tarzan dringt zich op. “Haha. Dat snap ik, er schuilt zéker ook wat Tarzan in mij. Ik ben sterk, gezond en vrijgevochten. Maar ik heb ook een master in marine science en run een resort, dus ik kan goed focussen. Ik heb Ngalung Kalla – de naam van ons eco-surf-health-retreat, dat big wave betekent in lokaal Lambojaas dialect – zelf from scratch opgebouwd. I’m pretty crazy in the ocean and calculated on land. Daarbij sta ik open voor alle culturen in de wereld, we kunnen zoveel van lokale volken leren. Ik heb een stevige achtergrond in yoga en meditatie en probeer een zo nederig mogelijk mens te zijn op deze planeet. Dit terwijl ik zorg voor deze plek en de gemeenschap.”