makkelijker-gezond-eten-dit-zijn-de-gezondste-voedingsmiddelen-die-je-zo-toevoegt-aan-je-pasta-en-salade-307148
©Spotlight

Gevarieerde voeding, zo prediken voedingsdeskundigen, is de basis van een gezond, evenwichtig dieet. Het consumeren van een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen is essentieel om ons lichaam te voorzien van alle voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te functioneren. Tegelijkertijd zijn deze stoffen hard nodig om te voorkomen dat giftige stoffen (conserveringsmiddelen, kleurstoffen, meststoffen en antibiotica in vlees) zich ophopen in het lichaam, waardoor vergiftiging en onevenwichtigheden ontstaan. Maar welke van de vele gevierde superfoods kunnen we nou het best eten? En hoe kunnen ze ons lichaam, inclusief onze huid, ten goede komen? Dit zijn 10 van de gezondste voedingsmiddelen die je vaker wil eten.

10 van de gezondste voedingsmiddelen

Omdat we als mensen nu eenmaal gewoontedieren zijn, herhalen we vaak dezelfde menu’s: grote salades, pasta, rijst, kipfilet en nog veel meer. Toch kan juist een diverser eetpatroon met een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen ons gezond houden en energie geven. We zetten 10 van de gezondste voedingsmiddelen, die we vaak over het hoofd zien maar recepten uitnodigender en smakelijker maken, op een rij. En het beste nieuws misschien nog wel: je kunt veel van deze voedingsmiddelen heel makkelijk toevoegen aan andere gerechte, zoals pasta en salades.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

1. Lupineboon

Deze peulvrucht die in Zuid-Europese landen als aperitief wordt gegeten, vermindert bloedsuikerpieken, houdt slecht cholesterol op afstand en helpt de bloeddruk te reguleren. Daarnaast versterkt het de botten dankzij de vezels, omega-3 en -6 en mineralen zoals kalium, calcium en fosfor. Het is een echt toegankelijke superfood, ideaal om te eten als tussendoortje.

2. Rode ui

De rode ui is de turboversie van de witte: behalve dat het een concentraat is van vitaminen en mineralen zoals vitamine C, K en B12 en calcium, magnesium en kalium, bevat het quercetine. Dit is een antioxidant die helpt beschermen tegen allergieën en hartaandoeningen. Eet het rauw, om de eigenschappen niet te ‘verdunnen’, zoals in Griekse salades met tomaten en feta.

3. Sardientjes

De belangrijkste voedingsstof van deze vis? Omega-3, onverzadigde vetten die het ‘goede’ cholesterol verhogen en het triglyceridengehalte verlagen, waardoor ziekten als atherosclerose worden voorkomen. Maar dat niet alleen: deze vette vis is een van de zeldzame voedingsmiddelen die vitamine D bevatten, dat normaal gesproken alleen wordt aangemaakt als we ons blootstellen aan de zon. Als je ze vers vindt, eet ze dan gebakken of gegrild, zoals in Portugal waar ze een populair nationaal gerecht zijn.

4. Kappertjes

Kappers zijn een buitengewoon goede bron van polyfenolen, en ze hebben een antioxiderende werking die het cel- en huidverouderingsproces (denk: rimpels) vertraagt. Ook stimuleren ze de microcirculatie, waardoor geknapte haarvaatjes en een zwaar gevoel in de benen wordt voorkomen, en hebben ze een vochtafdrijvende werking die cellulitis voorkomt. Kortom, ze zijn een waar beauty-ingrediënt en de moeite waard om overal aan toe te voegen.

5. Tuinkers

Deze plant uit de kruisbloemenfamilie, rijk aan vitamine C en mineralen zoals ijzer, calcium, kalium, fosfor en jodium, heeft net als bloemkool spijsverterings- en ontgiftende eigenschappen. Ook bestrijdt het ’t vasthouden van water en is het een natuurlijk antibioticum. Waterkers wordt beschouwd als een aromatisch kruid, dat rauw moet worden gegeten en geeft een speciaal tintje aan sauzen, salades en broodjes.

6. Zoete aardappel

De zoete aardappel heeft een hoog flavonoïden-, carotenoïden-, vitamine C- en vitamine A-gehalte (of retinol) en een antioxiderende werking, waardoor het een echt antiverouderingsvoedingsmiddel is. Eet ze zoals gewone aardappelen, gebakken, gekookt of gepureerd, en zorg ervoor dat je ook de voedingsrijke schil mee-eet.

7. Boerenkool

Beroemdheden die het regelmatig eten zijn erdoor geobsedeerd. En met een goede reden: boerenkool is bij uitstek dé superfood. Het is een bom van antioxidanten: het bevat flavonoïden en vitamine A, C, K, E en de B-groep, evenals botversterkend calcium, immuunondersteunend zink en bloedarmoede-bestrijdend ijzer. Eet het in salades, bijvoorbeeld met kikkererwten en avocado, en je hebt een levenselixer.

8. Paddenstoelen

Ze bevatten weinig calorieën en zitten boordevol vezels en voedingsstoffen als B-vitamines en mineralen, zoals fosfor, kalium en koper. Paddenstoelen hebben antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen en ondersteunen het immuunsysteem en het hart- en vaatstelsel. Serveer ze als een extraatje bij vlees, in je risotto of maak ze de ster van het gerecht in een soep of salade.

9. Gierst

Als je zwak en dun haar hebt, zul je gierstzaadcapsules (een groeisupplement) misschien wel kennen. Gierst is niet alleen glutenvrij, het heeft ook een lage glycemische index en is rijk aan eiwitten, aminozuren, antioxidanten en mineralen, zoals magnesium, calcium, fosfor en ijzer, die essentieel zijn voor gezond haar en een gezonde huid. Kook het zoals rijst en eet het in salades met rauwe groenten en kruiden.

10. Rucola

Deze pittig smakende groente, die al gewaardeerd werd door de oude Romeinen, bevat weinig calorieën, heeft antioxiderende ontstekingsremmende en verouderingsremmende eigenschappen en is een uitstekende bron van vitaminen en mineralen. Bovendien bevat rucola erucine, een actief ingrediënt dat helpt bij het verlagen van een hoge bloeddruk. Het is niet alleen heerlijk in salades, maar ook op pizza’s, soepen en pastagerechten.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue Italia.